KABA

“Specijalci policije prvi u obrani”

KARLOVAC – Župan Ivan Vučić sa suradnicima primio je danas, u prigodi 20. obljetnice osnutka Interventne jedinice policije, predstavnike Policijske uprave karlovačke – načelnika Josipa Čelića, sadašnjeg zapovjednika Interventne Dražena Perkovića i ratne zapovjednike ove postrojbe – Marka Kesića, Franju Družaka i Zdenka Vaška te Željka Feitla, iz policijske pričuvne postrojbe „Trn“ iz toga doba.

Povod – na današnjni dan 1. ožujka 1991. godine osnovana je specijalna jednica policije „Grom“, koja će u četvrtak u svom sjedištu u Malom Erjavcu obilježiti ovaj vrijedan jubilej.

Župan Vučić je na početku, u svoje i ime najbližih suradnika, ali i svih stanovnika županije, čestitao dva desetljeća postojanja „specijalaca“. Ujedno je zahvalio na svemu što su dali tijekom domovinskog rata ali i na sadašnjem doprinosu u svom predanom radu. Karlovačka županija sve vrijeme pomaže udruge iz domovinskog rata, pa tako i Udrugu specijalne jedinice policije „Grom“ i ona će biti nastavljena, obećao je župan Vučić.

U ime PU Karlovačke i Interventne jednice policije zahvalio se načelnik Josip Čelić. On je podsjetio da su 1991. godine ondašnji mladići prepoznali potrebu i poziv države da stave svoje živote na raspolaganje i da obrane svaki pedalj hrvatske zemlje. Bili su dobro obučevi, visoko motivirani i odlučni da svaku postavljenu zadaću odrade, rekao je Čelić podsjećajući na neke od prvih borbenih zadaća.

Predsjednik Udruge „Grom“ i sadašnji zapovjednik Interventne jedinice policije Dražen Perković podsjetio je kako su specijalci bili prva legalna obrambena postrojba, jer 1991. nije postojala mogućnost za osnivanjem hrvatske vojske. Stoga je Ministarstvo unutarnjih poslova u svim policijskim upravama osnovalo specijalne postrojbe, naznačio je Dražen Perković. Karlovački specijalci posebno su ponosni na svoju ulogu u oslobađanju Cavtata i Prevlake gdje su stigli čak tri dana prije glavnine snaga Prve gardijske brigade Hrvatske vojske.

Karlovčani se pak dobro sjećaju 4. listopada 1991. godine kada je srpski agresor prvi puta snažno topništvom napao grad. Znajući što se sprema, tadašnje vodstvo Hrvatske procijenilo je  kako je potrebno stvoriti dodatne snage koje će držati prvu crtu obrane. Nastala je pričuvna postrojba specijalne postrojbe nazvana „Trn“ u kojoj je bio i Željko Feitl. On je čelništvu županije prepričao početke stvaranja “Trnova”.

Da je narod vjerovao u svoje specijalce potvrdio je i Josip Zaborski, 1991. godine pročelnik Regionalnog ureda za progranike, podsjetivši da je tada u Karlovac stiglo oko 15 tisućaizbjeglih.

Na kraju današnjeg prijema župan Ivan Vučić predao je gostima iz Policije i Interventne jedinice plakete županije. Svi oni susrest će se ponovo u četvrtak u Malom Erjavcu na obilježavanju 20. obljetnice utemeljenja specijalaca „Grom“.