KABA

Hrvati iz mađarskog Soprona u Karlovcu

KARLOVAC – Pedsetak gradišćanskih Hrvata iz mađarskog grada Soprona oko podneva je u petak nakratko boravilo u Karlovcu. Na proputovanju su do Rijeke gdje će sudjelovati u karnevalskim zbivanjima. Do Rijeke putuju isključivo Lujzijanskom cestom i tako upoznaju dio povijesti svoje pradomovine.

Franjo Pajerić, predsjednik je manjinske samouprave Gradišćanskih Hrvata grada Soprona koji je centar Gradišća. Podsjeća da je, nažalost, malo ljudi u Hrvatskoj koji znaju za taj grad od 60-tak tisuća stanovnika, a koji ima jako puno poveznica sa Hrvatskom.

Gradišćanske Hrvate nalazimo, osim u Mađarskoj, i u Austriji jer su nekad davno zajedno živjeli u jednoj državi. Hrvati u Sopronu imaju korijene od zapadnougarskih Hrvata, objašnjava dio povijesti naš sugovornik.

Samo po sebi nameće se i pitanje o broju Hrvata u tom dijelu Mađarske i odnosu Hrvatske prema njima. Franjo Pajerić kaze kako je Hrvata malo i još k tome brzo nestaju.

Stoga Gradišćanski Hrvati apeliraju na državu Hrvatsku za pomoć.  Današnji posjet kako Karlovcu i to njegovom povijesnom Dubovcu, tako i mjestima duž Lujzijanske ceste a posebice području Grobnika u kojemu se govori istim narječjem kao i u Sopronu – starim čakavskim – smatraju dobrom prigodom za učvršićanje odnosa. Pomoći će i druženje uz riječki karneval jer gradišćanski Hrvati iz mađarskog Soprona više od 30 godina njeguju veze i sa hrvatskim  mjestima – Buševcem u Turopolju, Gračanima kod Zagreba i Bibinjem kod Zadra.