sdp

KARLOVAC – Iz karlovačkog SDP-a optužuju vijećnike vladajuće koalicije Grada Karlovca za, „sumrak procedure“ na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća. Riječ je o tome da su vijećnici prihvatili prijedlog Komisije za izbor i imenovanja o prijedlogu 22 kandidata za suce porotnike Županijskog suda, iako na sjednici o njima nije rečeno ništa drugo osim imena i prezimena i adrese kandidata.

U SDP-u upozoravaju da je time povrijeđen niz zakonskih odredbi, odnosno da primjerice, nije vodilo računa o podjednakoj zastupljenosti prema spolu radi postizanja stvarne ravnopravnosti žena i muškaraca sukladno Zakonu o ravnopravnosti spolova, kao niti o zastupljenosti pripadnika nacionalnih manjina, ili o tome da  što veći broj imenovanih sudaca porotnika bude s užeg područja Grada Karlovca.

U priopćenju koje potpisuje SDP-ov Miroslav Delić, vladajuću se koaliciju proziva da nije ispoštivala proceduru i da je ovoj odgovornoj problematici pristupila nepripremljeno i neodgovorno. Također ističu da se ista takva situacija događa i s Nadzornim i Upravnim odobrima gradskih tvrki i ustanova, gdje vijećnici dobiju samo ime i prezime predloženih kandidata, pa se od njih traži da biraju ljude o čijim poslovnim sposobnostima za te funkcije ne znaju ništa. Iz SDP-a poručuju da žele prekinuti ovakvu praksu rada jer, kako kažu, svoju funkciju gradskih vijećnika žele obnašati na odgovoran način.