foto_nagrada-publike

KARLOVAC – Mladi filmaši već se polako pripremaju za 16. Filmsku reviju mladeži i međunarodnu inačicu tog festivala, odnosno 4. Four River Film Festival. Termin održavanja oba festivala već je dogovoren, pa se zna da će od 7. do 10. rujna Karlovac ponovo, barem na tih nekoliko dana, postati prava filmska meka i ugostiti oko 150 ponajboljih mladih filmaša iz Hrvatske i cijelog svijeta.

Manifestaciju i ove godine organizira Hrvatski filmski savez i Kinoklub Karlovac. Trenutno su u tijeku prijave za sudjelovanje na oba festivala, a najbolje uratke odabrat će selekcijska komisija sačinjena od filmskih kritičara Diane Nenadić i Boška Picule te voditelja filmske družine Jure Troje. Prijave su otvorene do 1. lipnja, a svi potrebni formulari nalaze se na intenetskim stranicama Hrvatskog filmskog saveza, www.hfs.hr.

A dok se srednjoškolski filmaši prijavljuju i pripremaju za predstojeću manifestaciju, Filmska revija mladeži i Four River Film Festival putuju svijetom. U sljedećih mjesec dana najkvalitetniji filmovi s prošlogodišnjeg izdanja Revije i Festivala bit će prikazani na čak četiri filmska festivala u četiri različita dijela Europe. Već krajem ovog tjedna filmovi s karlovačkog festivala bit će prikazani na Festivalu dokumentarnog rock filma DORH, koji sutra započinje u Vinkovcima, a nakon toga i na Međunarodnom festivalu stvaralaštva djece i mladeži Kid’s Eye Film Festival u Budimpešti.

Krajem ožujka karlovačka Revija i Festival gostuju u irskom gradu Limericku, na nacionalnom i internacionalnom festivalu srednjoškolskog filma Fresh Film Festival, a svoju europsku festivalsku turneju završit će početkom travnja u talijanskom gradiću Carate Brianzi, gdje će sudjelovati na Timeline Film Festivalu, koji je također orijentiran na internacionalno srednjoškolsko filmsko stvaralaštvo.

– Važnost ove dvojake manifestacije ne pokazuje samo njena prepoznatljivost u Hrvatskoj, regiji i svijetu, već i daljnja uspješnost filmova, odnosno njihovih autora u okviru profesionalnih filmskih festivala. Tako je, dobitnik nagrade za najbolji animirani film na prošlogodišnjoj Reviji i Festivalu, „Knjiški čovjek” iz Škole likovnih umjetnosti u Splitu prikazan na nedavnom održanom Festivalu hrvatske animiranog filma, i to u samom natjecateljskom programu, dok je „Onaj kojeg nema” iz Gimnazije Dubrovnik i Blank-filmskog Inkubatora, uradak koji je u Karlovcu proglašen najboljim u kategoriji dokumentarnog filma, na prošli tjedan održanom najvećem festivalu dokumentarnog filma u regiji – Zagreb Dox-u osvojio posebno priznanje od strane mladog žirija. Time Revija i Festival uistinu postaju „rasadnici” mladih talenata, čiji se filmovi prikazuju bok uz bok ostvarenja etabliranih autora. Danas Grand Prix u Karlovcu, sutra možda Oscar u Los Angelesu! – zaključuje izvršna producentica karlovačke Revije i Festivala, Marija Ratković.