KABA

Tvrtka “Kaplast“ spremna za Europsku uniju!

KUPLJENSKO – Tvrtka „Kaplast” sa sjedištem u Kupljenskom nedaleko od Vojnića, danas je prigodnom svečanošću obilježila 40 godina postojanja. Vrijednoj obljetnici održanoj u krugu „Kaplasta” nazočili su brojni uglednici iz društvenog, političkog, gospodarskog i javnog života karlovačke županije i Hrvatske te brojni poslovni partneri. Svečanost je uveličao i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač.

On je, čestitajući direktoru i većinskom vlasniku „Kaplasta” Želimiru Feitlu, istaknuo kako je „Kaplast” mala ali svjetska tvrtka koja ima proizvode s kojima sigurno ulazi u Europsku uniju.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kaplast_1.mp3}

Podsjećajući na aktivnosti Vlade Republike Hrvatske, Đuro Popijač je naglasio da ova godina za Vladu nije izgubljena jer je odlučna završiti pregovore sa ulazak u Europsku uniju. Pored toga, program gospodarskog oporavka imamo, pa se tvrtke kao što je „Kaplast” ne trebaju bojati za budućnost. Preostaje da se snažnije angažiramo u monetarnoj politici kako bi se investicije usmjerile u korist industrije. Tu su, nažalost, do sada bila mala strana ulaganja, ustvrdio je ministar Popijač.

popijac_i_feitl_1

Na četiri desetljeća dugu povijest tvrtke podsjetio je direktor Želimir Feitl. Počelo se 1971. godine sa dva stroja za takozvano injekcijsko prešanje, da bi danas, uz ulaganja od 8 i pol milijuna eura, sa 12 vrhunskih strojeva „Kaplast” postao regionalni lider u proizvodnji plastičnih nosiljki. Do sada ih je proizvedeno više od 20 milijuna komada za kupce iz Hrvatske, Njemačke, Srbije, Slovenije, Bosne i Hecegovine pa čak i Madagaskara.

Lanjska je godina za „Kaplast” bila teška, otpuštali su se radnici, no ove je godine krenulo nabolje. U proizvodnji je 65 djelatnika a prihod je ove godine u odnosu na lanjsku, veći za čak 70 posto. Na pragu smo ulaska u Europsku uniju a „Kaplast” je spreman za to, poručio je Feitl.

Slavljeniku su čestitali predsjednik Županijske gospodarske komore u Karlovcu Zlatko Kuzman i karlovački župan Ivan Vučić. A kako na „Kaplast” gledaju poslovni partneri, za Trend radio rekao je jedan od njih – Željko Petković, direktor nabave u „Heinekenu Srbija”. Ističe kako se sa „Kaplastom” uspješno surađuje već desetak godina.

petkovic

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kaplast_2.mp3}

Uz već spomenuta tržišta, „Kaplast” je po prvi puta ove godine plasirao svoje nosiljke za pivske boce i na zahtjevno njemačko tržište, poglavito za pivovaru u Kölnu, a posebno su ponosni na uspješan probitak na talijansko tržište gdje će uskoro početi isporučivati nosiljke za Coca Colu.