bon_appetit_1n

Evo nas u rubrici u kojoj vam dajemo korisne kulinarske savjete i odgovor na vječnu nedoumicu: Što danas kuhati za ručak!

Poanta je dobiti dobar, upotrebljiv, ali na kraju krajeva i – fini prijedlog. Recept mora biti ‘na brzaka’, da ga ne trebate čak niti zapisati jer je lako pamtljiv… i da je isproban! Nikako ne želimo sastojke za čije nazive nismo nikad čuli, jedva da ih možemo izgovoriti, a nabaviti ih se može samo u inozemstvu!

Za ovaj tjedan smo izdvojili recepte s kozicama… Jako fini mali morski račići – za one koji ih još dosad nisu probali. Mogu se koristiti i malo skuplji – gamberi. To su mali rođaci škampa koji se također mogu koristiti u receptima koje vam predstavljamo. Kozice su manje; kila zamrznutih (jasno!) dođe oko 40 kn. Gamberi su malo mesnatiji i dođu oko 55 kn kilogram. Kao i škampi premaju se na buzaru, oljušteni (neoljušteni) ili kao dodatak brudetu, te u rižotu, odnosno kao prilog s limunom… a mogu se spraviti i na salatu. Ali i na juhu! Škampi su ipak najskuplji, i kila dođe oko 100 kn.

Evo kako to izgleda kad bismo htjeli napraviti jedan fini i jednostavan obrok s kozicama za jednog početnika:
 

KOZICE S KRUHOM

Evo sastojaka koji su nam potrebni:
repovi kozica ili gamberića – 20ak repića, znači dovoljno vam je pola kile što vam dođe oko 20 kuna. Malo je skuplji obrok, ali ovo je i izuzetno zdrav i ukusan obrok – tako da vam sigurno neće biti žao!

Zatim:
maslac
1 rajčica
brašno
mlijeko
sol, papar
4 kriške kruha (bijelog)
peršin
sir

Način pripreme:
Kozice umočite u brašno i propržite ih na maslacu.

Napravite bešamel umak (za one koji ne znaju kako se radi, evo odmah objašnjenje takozvanog bijelog umaka: zagrijte maslac, popržite žlicu brašna i zalijte mlijekom, količinu morate procijeniti ovisno koliko gusto želite; u ovom slučaju malo gušće).
Narežite kruh na kriške i posložite po limu za pečenje. Po njemu posložite pirjane kozice, krišku rajčice stavite na svaku krišku kruha, posolite, popaprite. Zalijte bešamel umakom i naribajte sir. Pecite u prethodno zagrijanoj pečnici 20-ak minuta na 180 stupnjeva. Za dekoraciju posipajte sitno narezanim peršinom.
Jednostavno, a ukusno!

 

Idemo s još jednim laganim receptom… Kozice s tjesteninom. Ovo je moj omiljeni recept koji vrlo često radim i uvijek oduševim svakog tko proba taj moj specijalitet.
Treba nam ista količina gambera… pola kile, recimo! Na hladno maslinovo ulje stavite dva-tri nasjeckana režnja češnjaka i malo peršina. Kad se ugrije ulje i zamiriše po češnjaku i peršinu, brzo dodajte gambere. Pirjajte ih (dinstajte) dok veći dio vode ne ispari i gamberi ne postanu mekani – no ne smiju se raspasti. Ako želite gušći umak – ovdje dodajte 1 žlicu brašna koju dobro umješajte. Kad ih tako termički obradimo, kad dobiju boju i lijepo zamirišu, ubacimo nasjeckane dvije rajčice (a ukoliko ih nemamo u hladnjaku, dobra će zamjena biti i pelati – jedna manja konzerva ili pakiranje). Ma, na kraju krajeva, kad nemam ništa od navedenog znam staviti i kečapa, jedno pet-šest dobrih istisaka iz boce. Po želji se može staviti i pola decilitra bijelog vina. Vino je opcionalno, a može dati cijelom jelu malo trpkiji okus. Nakon što sve zavrije, popaprimo i ubacimo jedno srednje pakiranje vrhnja za kuhanje, ostavimo sve još koju minutu da ‘krčka’. I umak za na bilo koju vrstu tjestenine je – gotov, i za prste polizat! Još ako uzmete fuže – domaću istarsku tjesteninu koju možete kupiti u bilo kojem našem supermarketu, to bolja kombinacija! Uz ovo jelo dobro idu sljedeći začini koje možemo pred kraj kuhanja umaka dodati: malo ružmarina i neizostavnog začina kad je u pitanju rajčica – bosiljka.

I na kraju još jedan recept, vrlo jednostavan kao što su i prethodna dva bila… Početak je isti – na malo maslinovog ulja i s češnjakom pržimo gambere. Dodamo nasjeckanog svježeg špinata, kad popije preostalo ulje – ubacimo preko svega razmućena jaja s malo soli. I kajgana s gamberima i špinatom je gotova!

Siguran sam da su vam zazubice narasle, i da vam – kako se to na lijepom hrvatskom jeziku kaže: ‘krulji’ u želucu! Kad se budete vraćali s posla, u ribarnicu po pola kile ili kilu gambera ili kozica. Pa sad, ovisno o tomu imate li jaja, tjestenine ili kruha kod kuće – i za 5 minuta ručak je gotov!

Javite nam kako je ispalo! I na kraju, kako se i zove ova naša rubrika, želimo vam – Bon Appetit! 😉

Ostali recepti!