poduzetnik

KARLOVAC – U organizaciji HGK – Županijske gospodarske komore u Karlovcu i Obrtničke komore Karlovačke županije, predstavljen je Operativni plan poticanja malog i srednjeg poduzetništva za ovu godinu. Program su predstavili Ana Vincent – Šepić, načelnica Odjela za razvoj poduzetništva u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva i Tomislav Kovačević, predsjednik Uprave Hrvatske agencije za malo gospodarstvo.

Karlovački poduzetnici su tradicionalno zainteresirani za mjere poticaja i u posljednje tri godine više od 500 poduzetnika iskoristilo je bespovratna sredstva koja daje hrvatska Vlada. To je u dobroj mjeri pomoglo njihovom poslovanju, ocjenjuje predsjednik Županijske gospodarske komore u Karlovcu Zlatko Kuzman i dodaje kako poduzetnici koriste mjere i o njima su dobro informirani.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/poticaji_1.mp3}

Iako su rokovi za prijavu na natječaj za dobivanje bespovratnih sredstava iz državnog proračuna relativno kratki, tek 60 dana, iskustva govore da svi koji se već sada počnu pripremati, neće zakasniti. Za sve ono što sami ne znaju, na raspolaganju stoje savjetnici u Komori, podsjeća njezin predsjednik Zlatko Kuzman.

Za čitavu Hrvatsku ove se godina planira potrošiti više od 400 milijuna kuna namjenjenih malim i srednjim poduzetnicima. Na području Karlovačke županije najviše zanimanja za ova sredstva pokazuju u oblasti konkurentnosti i inovacija, zatim za sufinanciranje infrastrukture i kamata, za pomoć obrtništvu ili primjerice za poticanje međunarodne konkurentnosti.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/poticaji_2.mp3}

U ovisnosti od vrste programa, kandidati mogu računati na poticajne iznose od nekoliko desetaka tisuća kuna pa sve do više stotina tisuća. Ovisi to i o broju poduzetnika na razini Hrvatske koji kandidiraju za sredstva u sličnim djelatnostima.