voda

KARLOVAC – Svjetski je dan voda. Ovaj se datum obilježava svake godine 22. ožujka, od 1993. godine. UN na taj način želi podsjetiti na važnost zaštite vode i nedostatak vode za piće u mnogim zemljama svjeta, jer oko milijardu ljudi u svijetu nema pristup sigurnoj pitkoj vodi. Ove je godine međunarodni slogan Svjetskog dana voda “Voda za gradove”, a njime se nastoje osvijestiti institucije i javnost o potrebi očuvanja voda, pogotovo u urbanim sredinama kao i o problematici opskrbe vodom siromašnih predgrađa velikih urbanih cjelina u svijetu.

Što se tiče raspoloživosti, Hrvatska ima sreću da ima veće raspoložive količine vode za piće od mnogih europskih zemalja. Kada je pak riječ o njenoj dostupnosti, prema posljednjem popisu stanovništva i podacima o praćenju razvoja javne vodoopskrbe, blizu 77 posto stanovništva Hrvatske priključeno je na javne veće ili manje vodovodne sustave. Ostali dio stanovništva opskrbljuje se vodom za piće iz drugih javnih vodoopskrbnih objekata, koje treba razlikovati od javnih vodovoda, ili imaju svoje vlastite vodoopskrbne objekte.

Najsigurniju vodu pije onaj dio pučanstva koji je vezan na javne vodovodne sustave i to one veće, zbog strožeg režima kontrole vode u vlastitim laboratorijima i u specijaliziranim i ovlaštenim laboratorijima javno-zdravstvenih ustanova. Na razini Hrvatske, odnosno po županijama, već niz godina prati se zdravstvena ispravnost pitke vode iz javnih vodovoda. Ukupno uzevši cijelu Hrvatsku u zadnjih 10 godina, od prosječno godišnje pregledanih 23.000 uzoraka vode za piće u javno-zdravstvenim laboratorijima , neispravno je bilo manje od 10 posto.

U povodu Svjetskog dana voda, karlovačka gradska tvrtka „Vodovod i kanalizacija” organizira danas za djecu ekoloških sekcija svih osnovnih škola na području Karlovca obilazak najvećeg vodocrpilišta „Gaza 1″. Dan voda obilježit će danas i Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić”, koja je ovim povodom organizirala radionicu “Vodeno pitanje” i igraonicu „Razgovaramo o značenju voda za sva živa bića na Zemlji, čitamo i listamo literaturu o vodama”.