high_tech_art_2n

Katastrofalni potres u Japanu nanio štetu vodećim proizvođačima potrošačke elektronike

Prema izvješćima iz Japana, potres jačine od 8.9 po Richteru i naknadni tsunami koji su pogodili tu zemlju, nanijeli su štetu nekim CE tvrtkama, uz zastoje u proizvodnji zbog gubitka struje i oštećenja transportnih infrastruktura. Potres se dogodio krajem radnog dana u petak po lokalnom vremenu.

japan-1

Sony je evakuirao 6 pogona u sjeveroistočnom Japanu, rekao je Yasuhiro Okada, Sonyev glasnogovornik Bloomberg vijestima. Okada je naveo da Sony procjenjuje utjecaj gubitka struje i štetu na pogone u regiji koji proizvode Blue-ray diskove, magnetne glave i baterije. Panasonicov glasnogovornik u Tokyu izvješćuje da je nekoliko zaposlenika u tri njihove tvornice u Miyagiju i Hiroshimi zadobilo lakše ozljede. Tvrtka još procjenjuje štete u svim pogonima. Glasnogovornik Canona rekao je da tvrtka nije osjetila veliku štetu da bi im to utjecalo na proizvodnju. Iz Sharpa napominju da još procjenuju štetu, a iz Epsona da još prikupljaju sve potrebne informacije.

Većina CE proizvođača se nakon potresa boji da bi zalihe presudnih tehničkih kompontenti rađenih u Japanu mogle biti drastično smanjene što bi dovelo do povećanja njihove cijene i zastoje u izradi proizvoda u koje se ugrađuju.

japan-2
Iz proizvođača mobitela Sony Ericssona stiže vijest da su u kontaktu s japanskim dobavljačima i do sad nije bila prijavljena veća šteta. Iz tvrtke tvrde da je 1.100 zaposlenika neozlijeđeno i zgrade su neoštećene. Nokia još procjenjuje komercijalni utjecaj potresa i status podugovarača je još uvijek bio nejasan. Finski proizvođač nema svoje pogone u Japanu, ali ima dosta lokalnih proizvođača od kojih dobavljaju neophodne komponente. Dvije značajne japanske kompanije za davanje usluge mobilne komunikacije, NTT DoCoMo i Softbank, prijavili su greške u mreži, a iz Nippon Telephone & Telegrapha obavještavaju da su pozivi unutar fiksnih linija u par regija, uključujući Tokyo, ograničeni. Kako navodi Bloomberg, Samsung Electronics očekuje da će potres u Japanu imati minimalni utjecaj na tvrtkin raspored u proizvodnji. Samo nakratko proizvodnja u Samsungovoj tvornici je bila zaustavljena kako bi se spriječila oštećenja na foto opremi, da bi se nakon toga proizvodnja vratila u normalu.

japan-3
Zbrajaju se posljedice potresa u Japanu na elektroničku industriju
Katastrofalni potres što je 11. ožujka pogodio Japan mogao bi imati dugoročne posljedice na lanac opskrbe dijelovima u industriji potrošačke elektronike. Prema tvrtkama za istraživanje IHS iSuppli, postoji niz konačnih produkata koji će se otežano proizvoditi zbog nedostatka dijelova uzrokovanih potresima i tsunamijima, što zbog privremenog obustavljanja rada pogona i oštećenja postrojenja, što zbog otežane komunikacije s gradovima koji su najviše pogođeni potresima.
S industrijskog gledišta najkritičnije poslijedice mogle bi pogoditi proizvodnju LCD televizora.
IHS iSuppli napominje kako Japan proizvodi veliki broj komponenti za LCD TV-e, kao što su CCFL cijevi, LED lampe i staklo.
Osim proizvodnje LCD televizora i kompjuterska industrija bi mogla osjećati posljedice potresa, posebnou segmentu proizvodnje radnih i flash memorija te raznih poluvodiča.
Što se tiče ovog posljednjeg analitičara IHS iSupplia predviđaju da će problemi s opskrbom djelovima trajati relativno kratko, oko dva tjedna ako se ne dogodi neka nova katastrofa, ali već i taj zastoj bi mogao bitno utjecati na završne rezultate kad se bude zbrajao saldo poslovanja na kraju godine.

Jobs ponudio pomoć zaposlenicima Applea u Japanu
Nema dugo da su se i domaća glasila raspisala kako Steve Jobs broji zadnje dane na ovoj planeti jer je njegova bolest navodno u terminalnoj fazi. No, Jobs se ukazao i osobno predstavio drugu generaciju iPada, a da je i dalje živ i pri zdravoj pameti govori podatak o zanimljivoj elektronskoj poruci koju je odaslao interno u svojoj tvrtki Apple.

 japan-4
Poznat kao suprotnost Billu Gatesu koji se u zadnje vrijeme posvetio filantropiji, Jobsu se pripisivala škrtost i nagađalo se kako je upravo on gotovo u potpunosti podrezao filantropska krila Appleu otkad mu je na čelu. Je li u pitanju bolest ili nešto drugo, ali Jobs je nakon japanske katastrofe pokazao drugo lice.

Naime, kako navode strani mediji posvećeni tehnologiji, Jobs je poslao e-mail zaposlenicima Applea u Japanu, iskazao empatiju i ponudio pomoć onim djelatnicima čiji su bližnji zahvaćeni katastrofom u Japanu. Zatražio je od takvih djelatnika da odmah kontaktiraju “human resources” odjel Applea da im se omoguće slobodni dani da posjete ili da se brinu za bližnje pogođene potresom i tsunamijem. Također, u mailu je napomenuo, ako im trebaju bilo kakve zalihe i potrepštine za život, neka se obrate tvrtki i Apple će učiniti sve da ih isporuči.

uređuje: Krešimir Smokrović

Ostali članci: