KABA

Usvojena Razvojna strategija Karlovačke županije

KARLOVAC – Realiziraju li se ciljevi Razvojne strategije koju su danas usvojili županijski vijećnici, Karlovačka županija postat će do kraja 2013. godine županija razvijene poduzetničke klime i gospodarstva, kvalitetnih ljudskih resursa, održivog razvoja i kvalitetnog življenja. Tome se barem nada župan Ivan Vučić, koji u uvodu ovog dokumenta navodi da je riječ o svojevrsnom poslovnom planu Županije, čiji je cilj doprinijeti poboljšanju gospodarskih kapaciteta i podizanju socijalnog standarda u gradovima i općinama Karlovačke županije.

Županijska razvojna strategija nastala je zapravo revidiranjem Regionalnog operativnog plana (ROP-a) iz 2006. godine i njegovim usklađivanjem s aktualnim stanjem, a glavna svrha izrade ovog dokumenta bila je sastaviti popis prioritetnih razvojnih projekata, za čiju će se realizaciju u budućnosti pokušati pribaviti što više europskog novca. Na izradi Strategije radilo je Županijsko partnersko vijeće, savjetodavno tijelo Razvojne agencije, sastavljeno od predstavnika same agencije, predstavnika Županije, njenih gradova i općina, gospodarske i obrtničke komore, te područnih službi svih važnijih institucija i udruga koje djeluju na području naše županije, kako iz tog dokumenta ne bi bio izostavljen interes niti jedne društvene skupine.

Predstavljajući danas Strategiju županijskim vijećnicima, direktor Razvojne agencije Karlovačke županije Viktor Šegrt rekao je da je njome obuhvaćeno čak 428 projekata i projektnih ideja u različitim fazama pripremljenosti za realizaciju. Njihova ukupna vrijednost iznosi gotovo 5 milijardi kuna. Većinu tih projekata predložili su gradovi i općine, pri čemu prednjače Ogulin, Karlovac i Slunj, te općina Kamanje. Najviše se projekata odnosi na razvoj infrastrukture, ljudskih kapaciteta i povećanje konkurentnosti gospodarstva.

Imedika

Dok je Klub vijećnika HDZ-a očekivano pohvalio Strategiju, oporbeni vijećnici nisu bili toliko oduševljeni. Bruno Kurelić ispred Kluba vijećnika SDP-a rekao je da će prihvatiti predloženi dokument, no da mu prema njegovom mišljenju nedostaju kvalitetni financijski plan i izvori financiranja. Još kritičnija bila je HNS-ova Mirjana Bašić, koja Strategiji zamjera nedorađenu politiku prema ruralnom razvoju, koji je, paradoksalno, u istom dokumentu naveden kao prvi strateški cilj razvoja Karlovačke županije.

skupstina3103

Inače, prije nego što je danas usvojena na sjednici Županijske skupštine, Razvojna strategija Karlovačke županije dana je na ocjenjivanje nadležnom Ministarstvu regionalnog razvoja, koje je također dalo nekoliko zamjerki. Iako su ocjenili su da je riječ o planskom dokumentu bez većih nedostataka, imali su primjedbu na financijski okvir koji ne sadrži indikativni i okvirni proračun potrebnih sredstava i izvora financiranja za realizaciju starteških ciljeva, prioriteta i mjera, a preporučili su i da se dodatno poradi na politici županije prema ruralnim područjima.

Hoće li ova Strategija završiti neslavno kao nekadašnji Regionalni opreativni plan od kojega se također očekivalo mnogo, a realiziran je tek mali dio planova, vidjet će se vrlo brzo, budući da je riječ o dokumentu koji je donesen za razdoblje od 2011. do 2013. godine.

Ples