rom

KARLOVAC – Danas se obilježava Svjetski dan Roma. Romi 8. travanj kao svoj dan slave od 1971. godine, kada je upravo na današnji datum u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma.

Od tada se ovaj datum koristi kao prilika da se javnosti bar na jedan dan u godini skrene pozornost na potrebu poboljšanja prilika u kojima Romi žive i stvaranja uvjeta za njihov dostojanstven život. Romi su, naime, kao narod bez matične domovine, danas najveća europska manjina s oko 10 milijuna pripadnika. Sačinjavaju nešto više od 5 posto europskog stanovništva, a usprkos svim stradanjima uspjeli su održati nacionalni identitet, kulturu, jezik i običaje.

Romi su i naši sugrađani, no o njima i njihovu načinu života nerijetko ne znamo gotovo ništa. O njima se često razmišlja i govori s predrasudama, povezuje ih se automatski uz negativne konotacije kao što su prosjačenje i krađe, bez imalo promišljanja o nesretnoj činjenici da je velik dio romske populacije, zbog okolnosti u kojima odrasta, praktički prisiljen na takav način života.

Već u startu Romima je neusporedivo teže uspjeti u životu. Ostvarivanje osnovnih ljudskih prava, poput prava na život u humanim uvjetima, prava na školovanje i prava na rad, odnosno svega onoga što većina ljudi smatra uvjetima koji se podrazumijevaju, kada se radi o Romima, postaje teškom, gotovo nemogućom misijom.

U povodu Svjetskog dana Roma, Odbor za ljudska prava Karlovac uputio je čestitku svim pripadnicima romske nacionalnosti našeg grada i županije. Također im savjetuju da se prilikom popisa stanovništva izjasne kao pripadnici romske nacionalnosti jer će im to osigurati veću mogućnost pri rješavanju njihovih brojnih životnih problema.