KABA

Karlovački energetski projekt osvojio prvu nagradu u Bruxellesu

BRUXELLES, KARLOVAC – Dok je u Zorin domu trajala svečanost u povodu rođendana Karlovačke županije, naša je županija u Bruxellesu osvojila prestižnu nagradu u sklopu godišnjeg izbora ManagEnergy inicijative Europske komisije.

Nagradu je Karlovačka županija dobila zajedno s članicama Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske, i to za projekt “I ja mogu imati solarne kolektore”.
U kategoriji projekata koji potiču energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije na lokalnoj i regionalnoj razini, Hrvatska je prvu nagradu osvojila pobijedivši projekte iz Španjolske i Irske.

Europska komisija svake godine organizira Europski tjedan održivog korištenja energije u sklopu kojeg se dodjeljuju nagrade za najbolje europske projekte na području održive energije. Kriteriji za odabir najkvalitetnijih projekata uključuju doprinos smanjenju energetske potrošnje, inovativnost, mogućnost primjene projektnog modela u drugim EU regijama, te utjecaj na lokalnu ekonomiju i stvaranje novih radnih mjesta.

Karlovački projekt “I ja mogu imati solarne kolektore” također je uvršten u ManagEnergy brošuru najboljih energetskih projekata u protekloj godini koja će biti predstavljena na svečanoj konferenciji.

Regionalna energetska agencija sjeverozapadne Hrvatske osnovana je od strane Zagrebačke, Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije te Grada Zagreba, a uz potporu Europske komisije u sklopu programa Inteligentna Energija za Europu.
Osnovni cilj i uloga agencije jest promoviranje i poticanje regionalnog održivog razvoja u području energetike i zaštite okoliša kroz korištenje obnovljivih izvora energije i uvođenje mjera povećane energetske efikasnosti.