KABA

Početkom svibnja u Karlovcu slave vatrogasci grada i Hrvatske

KARLOVAC – Grad Karlovac bit će početkom svibnja mjesto nekoliko značajnih proslava za hrvatsko vatrogastvo. Dobrovoljno vatrogasno društvo Karlovac obilježit će 140 godina od osnutka, a istodobno bit će označeno i 140 godina organiziranog vatrogastva na širem karlovačkom području, odnosno na području današnje karlovačke županije. U svibnju će u Karlovcu biti i središnja svečanost Hrvatske vatrogasne zajednice u prigodi 135 godina organiziranog vatrogastva u nas.

Inicijativu za osnivanjem Dobrovoljnog vatrogasnog zbora, što je preteča današnjeg DVD-a u Karlovcu, dao je još davne 1871. godine ondašnji karlovački gradonačelnik doktor Ivan Šimunić, podsjeća sadašnji predsjednik karlovačkog DVD-a Darko Rogoz.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rogoz_1.mp3}

Prva intervencija ondašnjih gasitelja bila je 7. srpnja 1872. godine kada su gasili kuću na Gazi, nakon dvije godine uspješno su ugašena čak četiri gradska požara… i tako redom. Upravo o toj bogatoj vatrogasnoj povijesti grada Karlovca bit će riječi na svečanosti 7. svibnja. Nakon što se posjeti grob Ivana Šimunića i cvijećem i zapaljenim svijećama oda počast osnivaču vatrogastva u Karlovcu i karlovačkoj regiji, uslijedit će svečanost na kojoj će se podsjetiti na bogatu vatrogasnu povijest grada i regije. Uz ostalo, bit će predana priznanja zaslužnim pojedincima. Subotnje poslijepodne rezervirano je za takozvano „Florijansko druženje vatrogasaca Karlovačke županije”. Sve počinje okupljanjem vatrogasaca i njihovih vozila ispred Vatrogasnog doma na Gazi te formiranjem ešalona i mimohodom ulicama grada, najavljuje Darko Rogoz.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rogoz_2.mp3}

U skladu sa nekadašnjim pozivnicama, i ovogodišnje će, uz zaštitnika vatrogasaca Svetog Florijana, nositi nekadašnji naziv – Florijanske svečanosti a uz njih i Florijansko druženje vatrogasaca. Ono će biti otvoreno i za javnost, naglašava predsjednik DVD-a Karlovac Darko Rogoz.

U Karlovcu će uz ove svečanosti biti obilježeno i 135 godina Hrvatske vatrogasne zajednice. Svečana sjednica u Zorin-domu bit će u srijedu, 4. svibnja, najavljuje tajnik Vatrogasne zajednice grada Karlovca Davor Vrbanić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vrbanic_1.mp3}

Uz ove aktivnosti, najavljuju se za 7. svibnja i 11. susreti puhaćih vatrogasnih orkestara Hrvatske. Očekuje se sudjelovanje 25 orkestara a tu će karlovačku vatrogasnu županiju predstaviti dva puhaća orkestra – iz Ogulina i Slunja.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vrbanic_2.mp3}

Florijanskim svečanostima i druženjima vatrogasaca nazočit će i sva dobrovoljna vatrogasna društva iz karlovca i regije, ali i mnoga iz raznih krajeva Hrvatske. Procjenjuje se das će tih dana u gradu biti oko pet tisuća vatrogasaca.