KABA

Grad oprašta 4 milijuna kuna duga nenaplaćenih potraživanja

KARLOVAC – Gradsko vijeće Grada Karlovca sutra bi trebalo otpisati više od 4 milijuna kuna duga od nenaplaćenih potraživanja. Radi se o potraživanjima za komunalnu naknadu od poduzetnika, obrtnika i tvrtki, te stanovništva; za porez na korištenje javnih gradskih površina, zakup poslovnih prostora, zakup zemljišta za kućice na tržnici, kao i najam gradskih stanova.

Kako stoji u obrazloženju Komisije za popis nenaplaćenih potraživanja, nenaplativa potraživanja će biti otpisana zbog nastupa zastare, ukinutih rješenja, okončanih postupaka stečaja ili likvidacije, neuspjelih ovršnih postupaka ili smrti dužnika. Kako je i gospodarska kriza dobrim dijelom utjecala na lošije poslovne rezultate obrtnika i poduzetnika, nerijetko su ovrhe koje je pokrenuo gradski odjel za proračun i financije ostajale bez rezultata zbog dugotrajno blokiranih računa.

Najveći iznos, odnosno dug za komunalne naknade, bit će otpisan u iznosu od 3 i pol milijuna kuna, i to za čak 537 obrtnika, poduzetnika ili tvrtki. Najveći dug od 865.000 kuna bit će otpisan tvrtki Kordun, od oko 280 tisuća ugašenoj tvrtki Trivex, a oko 110 tisuća kuna propaloj industriji obuće KIO. Među obrtnicima su se našli pekari, cvjećari, ali i novinari, a zanimljivo je da su neka potraživanja bila i u lipama, pa će tako Zavodu za javno zdravstvo biti otpisan dug od 30 lipa, a obrtniku Branku Jugoviću od samo 6 lipa.

Odluku o otpisu dugova Gradsko vijeće bi trebalo donijeti na sutrašnjoj sjednici.

Ples