KABA

“Čistoća” priprema projekt energetskog iskorištavanja plinova s odlagališta otpada

KARLOVAC – Odlagalište Ilovac gotovo je svaki put jedna od tema na sjednicama Gradskog vijeća. Tako je bilo i na današnjoj sjednici, kada je gradske vijećnike zanimalo kako napreduje sanacija odlagališta, ali i plinska baklja koja već neko vrijeme prikuplja plinove koji nastaju razgradnjom otpada. SDP-ovog Miroslava Delića zanimalo je da li u gradskoj tvrtki Čistoća planiraju energetski iskoristiti plinove koji odlaze u atmosferu. O mogućnostima iskorištavanja plina više je pojasnio direkotor Čistoće Ivan Polović, kazavši kako je u izradi projekt koji će biti kandidiran za bespovratna sredstva Europske unije.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plinovi_1.mp3}

Čistoća je zajedno s Razvojnom agencijom Karlovačke županije pripremila dokumentaciju za natječaj koji bi trebao biti otvoren početkom svibnja. Direktor Polović je dodao kako bi projekt energetske iskoristivosti otpadnih plinova mogao zaživjeti za nekoliko godina.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plinovi_2.mp3}

Prikupljanje plinova na odlagalištu radi na principu 13 plinskih zdenaca koji su ugrađeni u odlagalište i spojeni na plinsku baklju gdje se spaljuje plin koji nastaje u tijelu odlagališta.