vz_zup_1

KARLOVAC – Vatrogasna zajednica Karlovačke županije okuplja 13 udruženih članica sa stotinjak postrojbi – Dobrovoljnih vatrogasnih društava te dvije Javne vatrogasne postrojbe. U njima djeluje 2.346 operativnih vatrogasaca a kada se tome pribroje profesionalni gasitelji, vatrogasna mladež, pričuvni, počasni i pomažući članovi, dolazi se do zavidne brojke od 6.865 članova u svim vatrogasnim organizacijama.

To je u uvodu redovite godišnje skupštine Vatrogasne zajednice Karlovačke županije kazao njezin predsjednik Želimir Misir. Istaknuo je kako su lani vatrogasci imali 750 intervencija od čega najviše na gašenju požara na otvorenom, a tu su pak prednjačili oni šumski. Svi su uspješno ugašeni i spriječena je veća materijalna šteta, ali je u nekim bilo i ozljeda nepažljivih ljudi, kazao je Želimir Misir.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/misir_1.mp3}

Očito je da se županijska odluka kojom su propisane mjere za sprečavanje nastajanja požara na otvorenom prostoru kao i uvjeti i način spaljivanja otpadnih tvari i korova ne poštuju, ustvrdio je predsjednik Vatrogasne zajednice županije. Zato je, kroz preventivnu djelatnost, potrebno provesti više edukacijskih i operativnih mjera, naglasio je Misir.

I u prošloj godini vatrogasci s područja Karlovačke županije bili su tijekom ljetnih mjeseci dislocirani na Dugom otoku i kod Zadra pripravni gasiti eventualne požare u vrijeme turističke sezone. Za takve aktivnosti pripravni su i u ovoj godini.

Na godišnjoj skupštini bilo je riječi i o vatrogasnim natjecanjima mladeži, a ponovo je istaknut veliki uspjeh ženske ekipe DVD Josidol koja će nastupiti na Međunarodnom vatrogasnom natjecanju ovoga ljeta u Kočevju u Sloveniji. Govoreći o financiranju vatrogastva Želimir Misir je istaknuo kako se ono uglavnom provodi kroz lokalnu samoupravu, no ta sredstva nisu dovoljna. Od planiranih milijun i 127 tisuća kuna lani je ostvareno devet posto manje, dok se za ovu godinu planiraju prihodi od milijun 211 tisuća i 500 kuna. Najviše se očekuje od županijskog proračuna i od premija osiguravateljskih kuća. Ove potonje često izbjegavaju svoje obveze.

Na kraju skupštine Vatrogasne zajednice Karlovačke županije prihvaćen je plan aktivnosti za ovu godinu kojega je obrazložio zapovjednik Dragutin Foschio. Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović osvrnuo se na intervencije, osposobljavanje i rad sa mladeži kao i na neke novine u Zakonu o vatrogastvu. Izdvojio je jednu.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/popovic_1.mp3}

Pozdravne riječi skupštinarima uputili su predsjednik Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Đuro Petrić, karlovački dožupan Ivan Banjavčić koji je obećao i nastavak financiranja iz proračuna u skladu s mogućnostima te predsjednik DVD- Karlovac Darko Rogoz koji je najavio skorašnju proslavu 140. obljetnice utemeljenja ovog društva.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/vatrogasci_zupanije/*{/rokbox}