easter

KARLOVAC – Kršćani diljem svijeta jučer su proslavili najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Danas slave Uskrsni ponedjeljak, koji je, kao i sam Uskrs, u Hrvatskoj i mnogim državama svijeta službeni praznik. Nekada su uskrsne proslave trajale tjedan dana, ali se u 19. stoljeću skratilo na jedan dan poslije Uskrsa.

Na ovaj dan, u crkvama se spominje put uskrsnulog Isusa u Emaus s dvojicom učenika, koji su ga tek naknadno prepoznali. Prema evanđelju po Luki, dvojica učenika otišla su iz Jeruzalema razočarana što je Isus umro i nije ispunio njihova očekivanja i nade. Bili su razočarani jer onaj koji je liječio sve bolesti i nemoći, oživljavao mrtve i pokazao da ima vlast nad prirodom, bolestima i smrću, sada mrtav leži grobu. Putem im se ukazao živi, uskrsli Isus i s njima razgovarao, ali oni su ga prepoznali tek kada im je znakom euharistije očitovao svoju prisutnost, tako da su se ipak vratili natrag u Jeruzalem i započeli novi život.

Uskrsni ponedjeljak je službeni praznik u gotovo svim europskim državama, u Australiji, Novom Zelandu, Kanadi, Argentini, Čileu i u nekim državama Afrike i Srednje Amerike.