KABA

Čuvati ideale Zrinskog i Frankopana

WIENER NEUSTADT – U organizaciji Zmajskog stola u Karlovcu Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ odana je počast hrvatskim velikanima – grofu Petru Zrinskom i banu Franu Krsti Frankopanu. Više od stotinu štovatelja Zrinskog i Frankopana posjetilo je u ponedjeljak Bečki Novigrad i poklonilo se na mjestu njihova stradanja te na grobu u kojemu su nekada počivali. Učinjeno je to u prigodi 340. obljetnice od njihove mučke smrti. U tamošnjoj katerdali služena je sveta misa koju su vodili kanonik zagrebački Lovro Cindori i ozaljski župnik i dekan Josip Jakovčić.

U posjetu su bili otpravnik poslova u Veleposlanstvu RH u Austriji Branimir Lončar, predstavnici Hrvatskog Panonskog instituta iz Gradišća, Hrvatskog povijesnog instituta iz Beča, Družbe Braća Hrvatskog Zmaja, zatim KUD-a „Frankopan“ iz Bosiljeva, klapa „Tić“ iz Novog Vinodolskog, učenici više škola s područja karlovačke županije, Karlovačka građanska garda, Zrinska garda iz Čakovca, Povijesna postrojba „Karlovački počasni vod ZNG ’91“ i drugi.

Na groblju u Bečkom Novigradu na nekadašnje počivalište Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a sve je na dvoje hrvatskih velikana podsjetio povjesničar dr Milan Kruhek. Spomenuo se dvojice velikana koji su se borili za više slobode i prava hrvatskog naroda onoga doba. Bečki dvor tome se protivio, pozvao je Zrinskog i Frankopana u Beč koji su, ne sluteći što ih očekuje, došli.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/bec_1.mp3}

Iako su imali carsko obećanje da će se opravdati za stvaranje političkog nezadovoljstva na koje su imali potpuno pravo kao voditelji jedne nacije, smatraju povjesničari, upali su u zamku iz koje se nisu spasili.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/bec_2.mp3}

Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan pogubljeni su 30. travnja 1671. godine u središtu Bečkog Novigrada. Na pomen ploče koje na latinskom, njemačkom i hrvatskom jeziku podsjećaju na taj događaj, postavljeni su vijenci i upaljene svijeće. Svima koji njeguju uspomene na Zrinskog i Frankopana, zahvalio je uime hrvatskog Veleposlanstva u Beču Branimir Lončar. Naglasio je kako hrvatske obitelji Zrinski i Frankopan spadaju među najznačajnije i najpoznatije pripadnike hrvatskog plemstva a svojom povijeću i sudbinom bili su usko povezani sa hrvatskim narodom. Hrvatsku su pak izgrađivali kako politički tako i gospodarski i kulturno.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/bec_3.mp3}

Ostavština djelovanja dvojice velikana obvezuje nas da idealima za koje su oni dali živote kontiruirano udahnjujemo novi život i otimamo ih od zaborava, zaključio je Lončar.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/bnm/*{/rokbox}