KABA

Počeli radovi na budućem Trgu 129. brigade HV

KARLOVAC – Članovi Udruge nekadašnje 129. brigade Hrvatske vojske i mjesnog odbora Gornje Mekušje počeli su uređivati površinu u središtu mjesta za budući Trg 129. brigade. Zamisao o tome stara je više godina, ali se tek ovih dana ostvaruje.

To potvrđuje i koordinator Odbora za izgradnju Trga i nekadašnji vijećnik u Mjesnom odboru Gornje Mekušje, Hrvoje Dugi. Podsjeća da se o Trgu koji će nositi ime 129. brigade počelo razmišljati još 2006. godine.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/trg_1.mp3}

Ideju za Trg 129. brigade dao je njezin nekadašnji ratni zapovjednik, danas pukovnik u miru Zvonimir Županić. Mještani Gornjeg Mekušja, od kojih je najveći dio i bio u braniteljskim postrojbama tijekom Domovinskog rata, prihvatili su tu zamisao. Do sada su pomogli Grad Karlovac koji je ustupio zemljište za budući trg te inženjerci Hrvatske vojske koji su uklonili grmlje i šikaru. Za uređenje su pomoć obećali i drugi, kaže Zvonimir Županić:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/trg_2.mp3}

Kada trg bude dovršen, a to treba biti do 23. listopada kada će se obilježiti 20 godina od osnutka 129. brigade Hrvatske vojske, zavijorit će i zastava za koju će jarbol izraditi karlovački Alstom.

A što je brigada značila za obranu Karlovca, posebice Gornjeg Mekušja u kojemu je do Oluje bila neprijateljska vojarna, pojasnio je pukovnik Županić. To prigradsko naselje bilo je od početaka Domovinskog rata okupirano, a kada su potkraj 1991. godine pripadnici 129. brigade raspoređeni u Gornje Mekušje, bili su stotinjak metara od neprijateljske vojarne.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/trg_3.mp3}

Trg 129. brigade bit će skromno podsjećanje na ovu postrojbu. U uređenom parku postavit će se klupe, popoločiti nekoliko staza, a sve ograditi ukrasnim grmljem.

trg_brigade_2