Svim našim dragim majkama, sretan Majčin dan!

Majčin dan je međunarodni praznik u čast majki i majčinstva koji se obilježava u većini zemalja svake druge nedjelje u svibnju. U realsocijalističkim državama poput SFRJ Majčin dan nije slavljen, nego se proslavljao 8. mart – Međunarodni dan žena. Upravo zbog te dugogodišnje tradicije, u Hrvatskoj se još uvijek nije ‘primio’ ovaj praznik i slavi ga se (i čestita) samo nominalno. Danas preko 40 zemalja službeno obilježava Majčin dan, uključujući Dansku, Finsku, Italiju, Tursku, Australiju, Belgiju i druge.

Bez obzira na to tko smo, kako smo odrasli i gdje živimo, taj dan bismo se trebali prisjećati doba u životu kad smo bili krhki, znatiželjni i naivni, a naša nas je majka sigurno vodila kroz život. Trebamo imati na umu da nije bitno to što kupujemo majkama, već što činimo kako bismo im pokazali koliko cijenimo njihovu ljubav i brigu za nas.

Mothers_Day_Kiss_-_novo

Ma koliko se protivili nekritičnom prihvaćanju svega američkog, protiv obilježavanja Majčina dana teško da bi se našlo nekih valjanih argumenata, pogotovo što se on slavi u mjesecu svibnju koji je u Katoličkoj crkvi sav posvećen Majci Mariji. Protiv svraćanja pozornosti na majku i njezinu ulogu u svačijem životu nitko dobronamjeran također ne bi smio imati ništa. Protivljenje bi valjalo sačuvati jedino za puku komercijalizaciju toga dana – dakle ono protiv čega se do kraja života borila utemeljiteljica američkoga blagdana, Ana Jarvis. Kada bi Majčin dan nametao svijest i potrebu da ga se mora obilježiti samo kupovanjem i trošenjem, to bi bio prazan potrošački promašaj. A to definitivno nije u trendu.

Majčin dan bi se mogao proslaviti odlaskom u crkvu, čestitkom, buketom cvijeća, skromnim poklonom… No, jedan od najboljih načina proslave Majčina dana vrlo je jednostavan: darovati majci slobodan dan da se odmori i opusti, a umjesto nje neka ostatak obitelji stupi u akciju. Pa tako, na samom početku Dana majka bi mogla doručkovati u krevetu, nakon što se dobro naspavala jer su tata i djeca hodali na prstima i pripremali njezino omiljeno jelo. Mogao bi se prirediti poseban nedjeljni ručak ili večera na koje bi se okupila čitava obitelj i podružila se malo, popričala, šalila se, bila sretna… Moglo bi se majku toga dana negdje izvesti ili joj prirediti neko iznenađenje od kojeg će je obliti suze, naravno radosnice. Jednom riječju: Majčin dan bi mogao biti odlična prilika da mama vidi kako divnu obitelj ima. Trendovi se stvaraju, a mi bismo voljeli participirati u ovom – da se Majčin dan ipak počinje dostojno obilježavati. Razmislite malo o tomu! A već sutra počnite razmišljati o Očevom danu koji se slavi treću nedjelju u lipnju. Roditelji su, ipak, jedni… I lijepo je što svaki ima po jedan dan posvećen samo Njoj i Njemu. Dan još nije prošao… Imate vremena još uvijek pokazati svojoj majci koliko ju volite!

Luda-kuca-Ja-volim-mamu--TP

Još jednom, svim majkama želimo lijepu nedjelju sa svojom malom i velikom dječicom, i sretan Majčin dan!