KABA

U Slunju spomen na blaženog I. Merza

SLUNJ – Vjernici, a posebno mladi, danas, 10. svibnja, prisjećaju se blaženoga Ivana Merza, istaknutog laika u svjedočenju Evanđelja, kako ga je nazvao Papa Ivan Pavao II u zagrebačkoj katedrali 10. rujna 1994. godine za prvoga pohoda Hrvatskoj.

Blaženik Ivan Merz rođen je u Banjoj Luci 16. prosinca 1896. godine, a umro je u Zagrebu na današnji dan godine 1928. Posebno ga cijene mladi u Hrvatskoj jer je i na samrti svoj život prikazao kao žrtvu Bogu za hrvatsku mladež. Zbog toga je tisućama mladih postao uzorom i idealom kršćanskog života. Što je Merz značio, možda su najbolje izrazili mladi kad su mu na grob donijeli vijenac s bijelom svilenom vrpcom na kojoj je pisalo: “Hvala ti orle Kristov, što si nam pokazao put k suncu!”. Grob blaženoga Ivana Merza nalazi se u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, koja je ujedno i nacionalno svetište Srca Isusova.

Ime Ivana Merza nosi i vojna kapelanija Hrvatske vojske u Slunju jer je tamošnjem vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ njegov nebeski zaštitnik. Tu je danas obilježen Dan kapelanije, a misno slavlje u crkvi Presvetog Trojstva u Slunju prije podne predvodio je vojni ordinarij monjsinjor Juraj Jezerinac, ispričao nam je vojni kapelan velečasni Vlado Mandura:

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mandura_1.mp3}

Nakon svete mise u župnoj crkvi u Slunju, sudionici su se okupili na poligonu „Eugen Kvaternik“. Nažalost, na tom prostoru ne postoji vjerski objekt u kojemu bi se mogla služiti služba Božja, pa tako niti spomen na blaženoga Ivana Merza.