KABA

Hoće li punoljetni Porin ispuniti očekivanja i biti najatraktivniji, najposjećeniji do sad?

Diskografska nagrada Porin ove godine slavi svoj osamnaesti rođendan. Kako i priliči proslavi punoljetnosti očekuje se da će ovo biti najglamuroznije izdanje do sad. Treći put zaredom, održat će se u Biogradu na moru. Velika svečanost dodjele najprestižnije glazbene nagrade, bit će sutra, 15. svibnja kad bi trebalo doći do usijanja atmosfere na hrvatskoj glazbenoj sceni.

Danas, dan uoči dodjele nagrada, grad domaćin je, možemo bez ustručavanja reći, pust. Osim nekoliko plakata, nema nekog većeg obilježja po kojem bi slučajni posjetitelj mogao zaključiti da se u gradu događa nešto važno, kao što je to dodjela naše najvažnije glazbene nagrade. Zrinko Tutić i Drago Diklić koji su popili kavu u odabranom društvu te Neno Belan koji je bio u ležernoj šetnji gradom, bili su jedni od rijetkih koje smo zatekli u gradu i po kojima smo mogli zaključiti da se događa nešto vezno uz glazbu. Ovu pustoš ne možemo opravdati niti generalnom tonskom probom, s obzirom da je održana prije dva dana. Gdje su nestali glazbeni umjetnici, možemo samo nagađati.

DSC033401

Možda će se atmosfera početi ugrijavati krajem dana, kad je predviđeno održavanje koncerta mlade nade Kim Verson koja je ujedno i nominirana u kategoriji novog izvođača godine, a nastupat će i Neno Belan te grupa Sexymotherfuckers.

Porin-groznica započela je još u ožujku i to objavljivanjem nominacija i to u 51 kategoriji. Najveći broj nominacija, njih 11, osvojila je grupa Jinx i to 10 za novi album ‘Diksilend’ te jednu za najbolje reizdanje – ‘Sexstazy’. Slijedi ih Gibonni i to s 10 nominacija za album ‘Toleranca’. TBF je prikupio 7 nominacija za koncertni album ‘Perpetuum mobile’ i 3 za suradnju s Leom Deklevom na hit singlu ‘Dogodila se ljubav’.

Upravo za kategoriju ‘hit godine’, jedinu o čijem pobjedniku odlučuju glasovi publike, nominirano je 6 kandidata. Za nagradu u ovoj kategoriji, posebno dragoj glazbenicima, borit će se Sexymotherfuckers – ‘Ajme meni nije mi dobro’, Jelena Rozga – ‘Bižuterija’, Lea Dekleva feat. Mladen & Saša od TBF-a – ‘Dogodila se ljubav…’, Klapa Sv. Florijan i Čedo Martinić – ‘Kako ću joj reć da varin’, Kinoklub – ‘Za nju’ i Gibonni – ‘Žeđam’.

Nominacije su svakako potvrdile da je 2010-ta godina obilovala kvalitetnim albumima, odličnim mladim nadama i brojnim singlovima.

Ova naša najstarija i najuglednija glazbena nagrada prilagodila se i novim trendovima. Naime, članovi glasačkog tijela i to čak 658 od njih 750, svoje glasove poslalo je putem interneta. Ova velika brojka, jamstvo je kako će Porin 2011. otići u prave ruke. Nadamo se samo kako ovogodišnji kipić, koji je za razliku od svojih predhodnika, napravljen od slavnog kamena s Pušića na Braču i teži 2,90 kg, neće ispasti iz ruku nekom od pobjednika.

Također se nadamo kako će Porin 2011-te doista i opravdati novi slogan – ”Od najboljeg mogućeg materijala”, kao i najavljenu posjećenost od preko 1000 glazbenika, pjevača i novinara iz Hrvatske i susjednih zemalja, barem na finalnoj večeri.

Ples