KABA

Međunarodni dan muzeja 18. svibnja

Na današnji dan svake godine obilježava se Međunarodni dan muzeja. Tema ovogodišnjeg Dana muzeja je ‘Muzeji i sjećanje/Predmeti pričaju svoju priču’.

Ovogodišnje obilježavanje ukazuje na ulogu muzeja u očuvanju sjećanja i priča kao integralnog dijela kulturne baštine. Muzeji koji o njoj skrbe kako tvrde organizatori, doprinose očuvanju individualnog i kolektivnog sjećanja, a time i povijesti zajednice u kojoj djeluje. Ovom prigodom mnogi su muzeji pokrenuli akciju oživljavanju sjećanja vezanih za neki događaj ili osobu, ukazujući na usvojene identitetske slike, ali i na vrijednosti koje su na granici zaborava.

Hrvatski muzeji dali su svoj doprinos i prezentaciji afričke kulture, koju je ove godine svjetska muzejska zajednica pokrenula kao zasebnu temu, želeći ukazati na doprinos afričkog kontinenta kulturnoj baštini čovječanstva. Obilježavanju Međunarodnog dana muzeja i ove se godine odazvalo više od stotinu muzeja i galerija te po prvi put i značajan broj zbirki. Na taj će se način predstaviti bogatstvo i raznolikost baštine o kojoj skrbe, a naglasak su stavili na brojne primjere osobnih dokumenta prošlosti utkanih u kolektivno sjećanje naše generacije.

U Karlovcu je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja započelo još prije mjesec dana, kada je započela 16. muzejska edukativna akcija i nagradna igra.

Gradski muzej Karlovac se i ovog proljeća uključio u tradicionalnu, 16. muzejsku edukativnu akciju i nagradnu igru na temu DODIR koju povodom Međunarodnog dana muzeja organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju Hrvatskog muzejskog društva. Svrha akcije je popularizacija muzeja i muzejske pedagoške djelatnosti među djecom i mladima. Akcija je započela još12. travnja, te završava danas, a u njoj sudjeluje više od 50 muzeja diljem Hrvatske.

Akciju prati programska knjižica DODIR u kojoj se nalaze opisi prigodnih izložbi, radionica, predavanja, igri i drugih aktivnosti koje su na temu dodira pripremili muzeji u Hrvatskoj. Knjižica ujedno služi i kao ulaznica za besplatan posjet tijekom trajanja akcije svim muzejima sudionicima, a sadrži i kupon za nagradnu igru. Za sudjelovanje u nagradnoj igri dovoljno je prikupiti jedan pečat kao potvrdu posjeta muzeju. Knjižica se može nabaviti na porti Gradskog muzeja Karlovac.

Imedika

Edukativni program Gradskog muzeja Karlovac za djecu od 6 do 14 godina pod nazivom „Dodir idola”, posvećen je izuzetno vrijednoj i mnogočemu jedinstvenoj arheološkoj zbirci prapovijesnih idola s lokaliteta Turska kosa koja se čuva u fundusu Gradskog muzeja Karlovac. Ovom prigodom se ujedno obilježava 30 godina sustavnih istraživanja Gradskog muzeja Karlovac na lokalitetu Turska kosa.Program se sastoji od tematskih stručnih vodstava, dopune arheološkog dijela stalnog postava Muzeja, prigodne prodaje muzejskih izdanja, arheološke radionice za djecu i nagradne igre.

Tako su mali Karlovčani tijekom travnja i svibnja imali besplatan ulaz u Gradski muzej, gdje je za njih bila organizirana prezentacija arheološkog nalazišta Turska kosa. I danas će u Muzeju biti slobodan ulaz i produženo radno vrijeme za posjetitelje do 19 sati.

Jeste li znali da se u Gradskom muzeju Karlovac čuva najbrojnija zbirka prapovijesnih idola u Hrvatskoj?

Najveći dio zbirke – više od 500 glinenih figurica s prikazima životinjskih i ljudskih likova pticolikih glava iz željeznog doba, pronađen je na nalazištu Turska kosa kod Topuskog.

Važno je naglasiti da će od sada u arheološkom dijelu stalnog postava posjetitelji moći vidjeti veći broj zagonetnih figurica idola i drugih nalaza s Turske kose koji su do sada bili izlagani samo na povremenim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

Želite li pak doznati više o ovom značajnom arheološkom nalazištu i istraživanjima koje provodi Gradski muzej Karlovac, saznati tko su bili Kolapijani, kako arheolozi pretpostavljaju da je izgledalo njihovo naselje, što znače idoli s Turske kose u kontekstu idolopoklonstva i imali li sličnih nalazišta u Hrvatskoj, posjetite danas u 13 sati Gradski muzej gdje je još samo danas organizirano besplatno stručno vodstvo kroz postav. Uvodna prezentacija i vodstvo traju oko 40 minuta, a prilagođeni su djeci i mladima.

Tijekom trajanja akcije Gradski muzej Karlovac poklanja prigodan popust od 50% na sva dosadašnja izdanja posvećena zbirci idola i arheološkom nalazištu Turska kosa (katalozi izložbi i strip za djecu).

Ostali članci!

Ples