Festival “Nepokoreni grad” ove godine od 22. do 30. lipnja

KARLOVAC – Ovogodišnje izdanje festivala nezavisne kulture Nepokoreni grad odvijat će se od 22. do 30. lipnja, a sadržavat će predstave za djecu i odrasle, video projekcije, performanse, predavanja, koncerte i nastupe glazbenih sastava i DJ-eva, izložbe i radionice.

Promjena termina održavanja festivala koji je prebačen s kraja kolovoza na posljednje dane lipnja nije jedina novost. Nepokoreni Grad 2011 okupit će veliki broj kreativaca i umjetnika koji će svoje radove predstaviti na cjelodnevnoj izložbi „Hand made” u subotu, 25. lipnja na šetalištu Dr. Franje Tuđmana – Promenadi. U prijepodnevnom dijelu „Hand made” izložbe biti će izvedene dvije dječje predstave – „Živ, živ, živ!” te „Pinokio”, u izvedbi Tvornice lutaka i Otvorene scene Velika Gorica dok će se u poslijepodnevnim satima predstaviti zagrebački perkusionisti Kenkedenke i stalni član Ministarstva psihodelije DJ Barun Peace Defender sa svojim chill sessionom.

Novost ovogodišnjeg festivalskog izdanja je i svakodnevni program za najmlađe. Nepokoreni Grad ove godine nudi zaista velik broj dječjih predstava poznatih nezasvisnih redatelja i grupa koje će se odvijati u dva termina, jutarnjem od 10:30 i poslijepodnevnom, od 18 sati.

Tako ćemo ove godine vidjeti mini baby musical „Komadić” redatelja Vladimira Tintora, „Živ, živ, živ” Tvornice lutaka, „Pinokio” Marija Kovača, eko dječju predstavu „Drvo ima srce” Glazbenog studija „Oz” iz Lovrana, koji po prvi puta gostuje u Karlovcu, predstavu „Avionko se ženi” redatelja Dubravka Sidora iz Kazališta Svarog, „Malu zelenu gusjenicu” redateljice Tee Gjergizi – Agejev. Obzirom na velik interes najmlađih gledatelja i ove godine nam u Karlovac dolazi Romano Dautanac sa svojom novom predstavom „Frki predstavlja kućni teatar Škripkizl” , Dramski studio Zorin doma izvesti će predstavu „The Egg” redateljice Sanje Hrnjak a ovogodišnju seriju dječjih predstava zatvara „Djevojčica i stablo” Nikoline Manojlović – Vračar i Nikole Dabca.

Za odrasle, Nepokoreni grad priprema novu plesnu predstavu autorice Katarine Đurđević „Molim, meni slađu” te plesnu predstavu performing grupe KAMP “U prolazu” realizirane u suradnji sa sekcijom animatora Video družine. Osim produkcijske inovativnosti, KAMP nastavlja i s korištenjem novih, neuobičajenih gradskih prostora za svoje nastupe te će se ova predstava održati u Tijesnoj ulici, kod nekadašnjeg restorana Putnik. Otvorene javne gradske površine koriste i članovi karlovačko-dugoreške parkour ekipe koji će u okviru festivala Nepokoreni grad održati tečaj parkoura. Voditelji tečaja su, uz lokalnu ekipu, iskusni treneri iz Osijeka, koji će s radioncama krenuti već u srijedu, 22. lipnja. Prijave za parkour tečaj su još otvoene i zainteresirani se mogu prijaviti na domachi@domachi.hr.

Dio ovogodišnjeg festivala je izložba fotografija na temu života u gradu koja će u petak, 24. lipnja biti otvorena u Centru za mlade na Gazi te video projekcije filmova pristiglih na natječaj. Filmske večeri obogatit će izbor filmova s Festivala dokumentarnog rock filma – DORF te ovogodišnje Revije amaterskog filma – RAF.

Festivalska događanja ove godine činiti će i dva zanimljiva predavanja koja se i više no dobro uklapaju, kako u samu koncepciju festivala, tako i trenutno društveno-političko stanje u državi. Predavanje Urbana sredina i mogućnosti samostalne organiziranosti Eugena Babića s Filozofskog fakulteta u Rijeci temeljiti će se na iskustvima riječkih aktivista, dok splitski novinar i spisatelj Antej Jelenić s predavanjem Energija grada ispituje odnose nemetaboličke, strojne energije koja se koristi u gradu i metaboličke, ljudske energije.

Glazbeni program će se i ove godine odvijati na prostoru Kinološkog Kluba Karlovac. Za razliku od proteklih godina festival će ugostiti i nekoliko glazbenih sastava. Tako će u Karlovcu nastupiti karlovački Trea Viit, karlovačko/zagrebačka petorka XV Čeh, pulski Bolesno Grinje i pulsko riječka kombinacija Hijos Del Pueblo. Drugu večer posjetiteljima će se predstaviti zagrebački electro/eksperimentalni audi vizuelni kolektiv Brain Decay i ex-Radikal Dub Kolektiv pod nazivom Dubble. Nakon ova dva sastava program se nastavlja uz psy/trance zvuke DJ Njaxa, Samotonea i Zmaye te uz vizualizacije karlovačkih VJ-a. Za sve željne odmora i kampiranja u prostoru Kinološkog kluba tijekom vikenda biti će osigurano i mjesto za kampiranje.

Ulaz na sva događanja je besplatan. U slučaju kiše moguće je otkazivanje dijela programa ili promjena na drugu lokaciju o čemu će građani biti informirani putem medija. Program i informacije o izvođačima mogu se pronaći na internetskim stranicama nepokorenigrad.info, planetmagazin.net i domachi.hr.

Festivalska događanja odvijaju se zahvaljujući donacijama Ministarstva kulture RH, Grada Karlovca, Karlovačke županije i Open society Institute.