hns_izlozba_1

KARLOVAC – „Narodnjaci – liberali” naziv je izložbe fotografija deset povijesnih osoba, narodnjaka, sa kratkim opisom njihova političkog dosega i doprinosa. Postavljena u prostorijama karlovačke Podružnice Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata.

Predstavljeni su Juraj Dobrila, Ivan Mažuranić, Josip Juraj Strossmayer, Ivan Kukuljević Sakcinski, Natko Nodilo, Ivan Rukavina, Savka Dabčević – Kučar, Miko Tripalo, Srećko Bijelić i Krešimir Džeba. O njima te o HNS-u kroz stoljeća informirao je predsjednik Karlovačke podružnice ove stranke Branko Mohorić. Kazao je kako Hrvatska narodna stranka danas ima svoje velikane kao što ih je imala i u razdoblju dok formalno nije postojala te kada su se težnje hrvatskog naroda iskazale kroz Hrvatsko proljeće. Podsjetio je i na osnivanje Narodne stranke davne 1841. godine.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hns_1.mp3}

Mohorić je nadalje podsjetio kako je 1861. godine stranka imenovana Narodnom liberalnom po čemu se zaključuje kako su korijeni liberalizma u Hrvatskoj vrlo stari. Krajem 19. stoljeća stranka djeluje pod jakom represijom mađarske policije, što rezultira i poznatim „vritnjakom” Khuenu Hedervaryu godine 1903. Iz povijesti HNS-a predsjednik njezine Karlovačke podružnice Branko Mohorić istaknuo je i tehnički prestanak rada nakon prvoga svjetskog rata. HNS danas pod vodstvom Radimira Čačića, sljednik je Narodne stranke koja je djelovala od 1841. do 1918. godine.

Na kraju predstavljanja izložbe, HNS je predstavio i TV spotove za predstojeću političku izbornu kampanju. Kroz pet spotova govori se o prednostima HNS-a nad HDZ-om u izgradnji cesta, investicijama, nelikvidnosti države i vrijednostima bruto društvenog proizvoda i sličnom. Njima žele poručiti zašto politika HNS ima prednost nad onom HDZ-a.

hns_izlozba_2