hsls

KARLOVAC – „Sam plaćam – sam odlučujem” naslov je akcije koju od danas pokreće Hrvatska socijalno liberalna stranka u cijeloj Hrvatskoj. Njome će prikupljati potpise za peticiju građana. HSLS se naime zalaže da svi koji sada odlaze u mirovinu po uvjetima iz drugog mirovinskog stupa, imaju pravo izbora odlaska u mirovinu po povoljnijem, prvom mirovinskom stupu.

Kada je 2002. godine došlo do reforme mirovinskog sustava, zaposleni, a stariji od 50 godina, nisu imali mogućnost odabira drugog mirovinskog stupa, za razliku od mlađih za koje je taj stup osiguranja bio ili obvezan ili su imali mogućnost odabira. Gotovo deset godina kasnije oni mogu biti sretni jer drugi stup osiguranja nije donio ništa dobro. To je uz ostalo kazao Slavko Marinič, tajnik Gradskog odbora HSLS-a Karlovca.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/marinic_1.mp3}

Stoga HSLS pokreće kampanju u sastavu koje će se, od danas pa do nedjelje 12. lipnja, potpisivati peticija koja će potom biti predana Vladi. Njome se nastoji ukazati na nepravedno kažnjavanje osiguranika 2. stupa, te iskazati želja za mogućnost izbora – ostati u 2. stupu ili iz njega izaći. Tu volju građani će moći iskazati potpisom danas i sutra na štandu kod Papas bara, a ostale dane kod Kauflanda.

Procjenjuje se da bi osiguranici 2. stupa tek nakon 2035. godine zahvaljujući dugom razdoblju štednje, mogli početi ostvarivati relativno visoke mirovine. No do tada, s malom mirovinom čovjek ne može normalno živjeti, i vrijeme je da se pokrenu promjene, zaključio je Marinič.