unija

KARLOVAC – Zamjenik šefa delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paolo Berizzi prije podne je bio gost Karlovačke županije u prigodi obilježavanja info dana EU. Gost je u Uredu župana Ivana Vučića upoznat sa aktivnostima koje su se u zadnje vrijeme odvijale na prostoru županije s ciljem upoznavanja javnosti s prednostima ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Župan Vučić je podsjetio da se informiranje o Europskim integracijama provodilo lani, a nastavilo i nakon ovogodišnjeg Europskog tjedna. Upravni odjel za EU integracije imao je niz seminara pod naslovom „Abeceda EU”.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/unija_1.mp3}

Današnjem susretu sa čelnicima županije i zamjenikom šefa delegacije EU u Republici Hrvatskoj Paolom Berizzijem nazočili su i učenici karlovačke Gimnazije, Trgovačko- ugostiteljske škole i studenti Veleučilišta. Postavljali su pitanja o Europskoj uniji na koja su dobili odgovore šefa delegacije.

Paolo Berizzi je informirao o prednostima ali i nedostacima koje donosi članstvo u Uniji. Iako je fokus javnosti u nas što brži završetak pregovora, običnog čovjeka ipak više zanima što dobiva ulaskom Hrvatske u Uniju. Ankete pokazuju da je više onih koji su za članstvo Hrvatske u EU nego euroskeptika. Osvrnuo se i na prednosti koje će članstvo u Uniji donijeti studentima kroz stipendije, pogodnostima za male i srednje poduzetnike te ekonomsku prednost kroz konkurentnost. A ona je u Europskoj uniji već dala rezultate primjerice u sektorima telekomunikacija ili transporta. Na kraju je Paolo Berizzi citirao Svetog Oca – njegove riječi prilikom posjeta Hrvatskoj – “Ne treba samo Hrvatska Europsku uniju nego i Unija treba Hrvatsku”.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/unija_2.mp3}

Na Trgu Matije Gupca prije podne je predstavljeni info – centar EU u Hrvatskoj, a građani su u poseban poštanski sandučić ostavljali pitanja vezana uz Europsku uniju.