Ivanjski krijes večeras u Karlovcu

KARLOVAC – Nakon nekoliko kišnih godina, Ivanjski krijes će u Karlovcu danas biti obilježen ljetom. Budući da je posljednjih godina dolazak ljeta slavljen uz niže temperature, danas će Karlovčani ljeto dočekati s pravim ljetnim temperaturama.

Krijes će kao i svake godine do sada biti obilježen kod Banijanskog mosta, na dvije obale Kupe. Krijesove će paliti stanovnici Banije i Gaze, pokušavajući napraviti što veći krijes, pa tako i onaj koji će duže gorjeti.

Ivanjski krijes je, po tradiciji, kombinacija sporta, glazbe i dobre zabave. Uz ostalo, ovogodišnji donosi nogometni susret između Banije i Gaze, povlačenje užeta na Banijanskom mostu, koncerte glazbenih skupina Udruground i Kawasaki 3p i naravno – paljenje krijesova.

Generalni sponzor ovogodišnjeg Ivanjskog krijesa je Karlovačka pivovara, a još prilikom potpisivanja ugovora, direktorica Turističke zajednice grada Karlovca Tihana Bakarić je izrazila ponos što se i ove godine uspješno krenulo s organizacijom Ivanjskog krijesa za što su dobivene potpore od Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Karlovačke županije. Uz Turističku zajednicu grada Karlovca svake godine izuzetan napor i doprinos u organizaciji pružaju i građani Karlovca, a posebno gradske četvrti Banija i Gaza.

Na Baniji će biti postavljen i promotivni štand na kojemu će se dijeliti majice sa otisnutim godinama 1903 – 2011. Naime, godine 1903. Banija je postala sastavni dio grada Karlovca i to zaslugom ondašnjeg gradonačelnika Ivana Banjavčića, starčevićanca i pravaša. U pripremi je i brošura o povijesti banijanskih krijesova koju priprema profesor Vladimir Peršin.

Prvi krijes na Gazi napravljen je davne 1779. godine, čime je gažanski krijes čak stoljeće stariji. Ove godine Gažani će napraviti i maketu krijesa koja će biti njihov suvenir vezan uz ovu tradionalnu pučku manifestaciju.

Satnica događanja na Ivanjskom krijesu:

17.30 h Nogometna utakmica Banija-Gaza

20.00 h Povlačenje užeta na Banijanskom mostu

20.30 h Nastup grupe Opsajd

21.00 h Koncert grupe Udriground

22.00 h Paljenje krijesova i vatromet

22.30 h Koncert grupe KAWASAKI 3P

U programu nastupaju i:

Dubovački streličari (na tajnim lokacijama vrebaju krijesove)

članovi Promenada kluba (na mostu)

plesni klub CasaBlanka (20h ispred pozornice)

Naravno, zbog održavanja krijesa će biti zatvoren promet na Banijanskom mostu i oko njega.

krijes_3