KABA

Tijelovska procesija danas i na karlovačkim ulicama

HRVATSKA, KARLOVAC – Katolički vjernici danas slave svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo.

Tijelovo se slavi u spomen na ustanovljenje Euharistije na Veliki četvrtak. Naime, po vjerovanju kršćana, Isus je svoje tijelo na posljednjoj večeri pretvorio u kruh kojim je pričestio apostole, pozvavši ih da to čine njemu na spomen, pa je Tijelo Isusovo nazočno u euharistiji u obliku posvećene hostije, pošto svećenik obave obred pretvorbe kruha u tijelo, kao i vina u krv Kristovu. Na taj način kršćani se hrane tijelom Kristovim i tako simbolično sjedinjuju s Bogom.

Imedika

Blagdan Tijelova pojavljuje se još u 13. stoljeću, a na cijelo zapadno kršćanstvo proširuje se u 14. stoljeću. Povijest nas uči da je sve započelo kada je augustinska redovnica sveta Julijana iz samostana u današnjoj Belgiji doživjela viđenje punog mjeseca, na kojem je opazila mrlju. Puni mjesec je protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana, kojim bi se častio Presveti oltarski sakramenat. Na njezinu molbu, mjesni je biskup za svoju biskupiju uspostavio blagdan, koji se na početku zvao blagdan Euharistije. Sveta Julijana i njeni suvremenici promicali su ideju toga blagdana i željeli su ga proširiti na cijelu Crkvu. Papa Urban IV. objavljuje bulu 1264., kojom blagdan Euharistije želi proširiti na cijelu Crkvu, no u tome ga je spriječila brza smrt. Tek u 14. stoljeću, papa Ivan XXII. širi blagdan na cijelu Rimokatoličku Crkvu.

Državni praznik, odnosno za većinu građana neradni dan, Tijelovo je u Hrvatskoj tek od 2001. godine.

Tijelovo se slavi u svetištima diljem Hrvatske, a svečano će biti i u Karlovcu. U povodu današnjeg blagdana, karlovačke župe – župa Presvetog Trojstva, župa sveta Tri Kralja i župa Presvetog Srca Isusova iz Novog Centra organiziraju proslavu svetkovine Tijelova. Svečana proslava, za koju ističu da je od velike važnosti za karlovački dekanat, počinje misom u 10 sati u crkvi Presvetog Trojstva, a nakon toga slijedi procecija od franjevačke crkve Presvetog Trojstva do crkve Presvetog Srca Isusova, gdje će ujedno biti završetak slavlja. Misno slavlje i tijelovsku procesiju, uz svećenike karlovačkog dekanata, predvodit će pomoćni biskup zagrebački Valentin Prozaić.

Ples