prognanici_1

VOJNIĆ – Potpredsjednik Vlade i njezin ministar Božidar Pankretić uručio je danas u Vojniću darovnice za 12 obitelji koje su posljednjom izmjenom Zakona o područjima od posebne državne srkbi ostvarili pravo na kuće i stanove u državnom vlasništvu. Jedan od njih je i Anto Josipović koji je sa suprugom izbjegao prije 15 godina iz Ivanjske kod Banje Luke.

 {denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/darovnica_1.mp3}

Potpredsjednik Vlade i ministar Božidar Pankretić istaknuo je kako oni koji su oduvijek imali krov nad glavom ne mogu razumjeti one koji tek danas dobivaju svoju imovinu. Ovaj proces započeli smo prije godinu dana pa svima koji ste se organizirali kroz udruge prognanika i naseljenika čestitam, kazao je ministar Pankretić i dodao kako je to bio veliki posao za dobrobit prognanih i izbjeglih hrvata iz Bosne. To je potkrijepio podacima.

 {denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/darovnica_2.mp3}

Posao Ministarstva regionalnog razvoja, nastavio je Pankretić, jest da u svakom kutku lijepe naše budu ljudi koji će tu i ostati a ne da odlaze prema velikim gradovima. Za to trebamo, uz ostalo, osigurati komunalnu i cestovnu infrastrukturu ali i onu društvenu – od vrtića do umirovljeničkog doma, zaključio je Pankretić.

Predaji darovnica za 12 prograničkih obitelji nazočili su Ana Maria Radić iz Uprave za područja od posebne državne skrbi pri Ministarstvu regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Nebojša Andrić iz Udruge prognanih hrvata sjeverozapadne Bosne i drugi. Posebno je pozdravljen biskup sisački monsinjor Vlado Košić. Očekuje kako će i druge sredine poput Gline, Kostajnice ili Dvora slijediti primjer Vojnića, jer i u tim sredinama smjestili su se, i to već 15 godina, prognanici koji kao stradalnici rata imaju svoja prava, zaključio je biskup Košić.

prognanici_2

prognanici_3