zatvaranje_10

KARLOVAC – Svečanim mimohodom ulicama Karlovca i koncertom svih sudionika sinoć je završio 14. međunarodni festival folklora. Na jednom od najboljih koncerata tijekom održavanja festivala nastupili su predstavnici Turske, Slovačke, Makedonije, Republike Sakha u Ruskoj Federaciji, Čilea i Latvije. Uz njih su nastupili i domaćin festivala, Folkolorni ansambl „Matija Gubec”, kao i folkloraši KUD-a Ivan Mažuranić.

Karlovčane je najviše oduševio ples Derviša, koji su izveli folkloraši iz Ankare. Plesači su zamolili za tišinu tijekom izvođenja plesa, a cijeli Šanac utihnuo je pred mističnim plesom.

Vrteći Derviši su postali poznati u cijelom svijetu svojim plesom u kome se neprestance po pet-šest minuta vrte na mjestu. Po tom, za obična čovjeka nemogućem vrtenju, su i dobili ime. No vrtnja derviša nije svrha sama sebi. Vrtnja je temelj derviške filozofije. Po derviškom shvaćanju cijeli svemir se vrti, životni tok je vrtnja, priroda je vrtnja ukratko vrtnja je način postojanja svega. Svojom vrtnjom derviši demonstriraju stav da ljudi kao umna bića koja su odvojena od svijeta trebaju sudjelovati i poticati bit Svijeta.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/folklor_zatvaranje/*{/rokbox}

Iako je sinoć održano svečano zatvaranje Međunarodnog festivala folklora, sudionici će još jedan koncert održati i večeras. Danas ujutro će na trgovima i promenadi grada Karlovca folkloraši održati animacijski program, a navečer će nastupiti u Toplicama Lešće.