KABA

Vijećnici odlučili: Županija pokreće inicijativu protiv spaljivanja opasnog otpada u Dugoj Resi

KARLOVAC – Karlovačka županija pokrenula je danas, nakon dvosatne rasprave vijećnika na aktualnom satu, inicijativu za utvrđivanje zakonitosti dozvole za suspaljivanje opasnog otpada u tvornici T7 VIS, u bivšoj Pamučnoj industriji, koju je u veljači ove godine izdalo Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Ovaj prijedlog županijski su vijećnici usvojili jednoglasno, a glasnim odobravanjem svoje je zadovoljstvo ovakvim raspletom događaja pokazala i dugoreška Građanska inicijativa za čist zrak i rijeku Mrežnicu, čiji su članovi također pratili današnju sjednicu Županijske skupštine. Uoči današnje sjednice, članovi ove inicijative su na ulazu u zgradu gradske uprave vijećnicima dijelili letke s napisima „Ne želimo umrijeti za pet godina”, „Ne želimo katastrofe i eksplozije Černobila”, „Ne želimo močvarnu Mrežnicu i tigraste komarce”, a samu raspravu promatrali su s galerije u Velikoj vijećnici.

1207_2

Raspravu o dugoreškom problemu potaknule su županijske vijećnice HNS-ova Mirjana Bašić, koja je ujedno i voditeljica Građanske inicijative za čist zrak i rijeku Mrežnicu, te njezina sugrađanka, HDZ-ova vijećnica Olga Grgurić. Podršku Građanskoj inicijativi dali su vijećnici iz redova SDP-a Stjepan Mikulandrić, Pero Karmelić i Bruno Kurelić, SDSS-ov Đuro Zatezalo, kao i sam župan Ivan Vučić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/inicijativa.mp3}

Također, podršku zahtjevima Građanske inicijative dao je i gradonačelnik Duge Rese Ivan Baršić, a dugoreški problem posebno je zainteresirao HDZ-ovog Vladu Jelkovca koji je ustrajao u tome d Karlovačka županija, iako nema ovlasti da poništi dozvolu, svakako treba nadležnom ministarstvu dati svoju preporuku da izdanu dozvolu preispita te poslati jasan stav – a taj je da vijećnici, bez obzira na stranku u kojoj pripadaju, ne žele spaljivanje opasnog otpada u Dugoj Resi. Na ovaj način, rekao je Jelkovac, također će se onemogućiti korištenje ove teme u predizborne svrhe.

Za građane Duge Rese s današnje sjednice Županijske skupštine dolazi još jedna dobra vijest. Naime, predsjednik uprave Autoceste Rijeka – Zagreb, Miro Škrgatić, otkrio je da su građevinski radovi na čvoru Novigrad pri kraju i da bi čvor trebao biti pušten u promet najvjerojatnije u listopadu, te je još jednom podsjetio na njegovu važnost u smislu otvaranja novih mogućnosti za gospodarstvo Duge Rese i okolice.

Osim o ekološkom problemu u Dugoj Resi i čvoru Novigrad, na aktualnom satu današnje sjednice Županijske skupštine razgovaralo se o dovršetku radova na novom željezničkom stajalištu u središtu Karlovca, na što građani, koji svakodnevno putuju u Zagreb na posao ili fakultet, čekaju već više od tri godine. Župan je otkrio kako je karlovački gradonačelnik Damir Jelić uputio izvođaču radova upit u kojemu ih moli da se do 14. srpnja očituju o svojim namjerama u vezi završetka radova, a ukoliko se pokaže da tvrtka zbog poteškoća u kojima se navodno nalazi neće biti u mogućnosti privesti radove kraju, Grad Karlovac će raspisati natječaj za novog izvođača radova.

Još jedna od tema bila je sudbina radnika Hrvatskog olimpijskog centra Bjelolasica čiji je objekt u siječnju izgorjeo do temelja. Župan je rekao da radnici Bjelolasice koji su trenutno na čekanju i dalje dobivaju plaću kao da rade, no otkrio je i jednu zanimljivu informaciju, a to je da, iako je za 30 njih bila otvorena mogućnost odlaska na rad u Nacionalni park Plitvice, na taj korak spremnost izrazilo samo dvoje radnika.

Ples