vijece1407

KARLOVAC – U zadovoljnoj i opuštenoj atmosferi nakon jučerašnje spektakularne proslave 432. rođendana Karlovca prošla je današnja sjednica Gradskog vijeća Grada Karlovca. Sjednica je jutros počela već u 8 sati, sat ranije nego uobičajeno, na njoj se pojavio rekordno malen broj vijećnika, a na dnevnom redu bilo je svega pet točaka.

Glavna tema rasprave i ovoga je puta bio budući Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije. Točnije, pred karlovačkim gradskim vijećnicima jutros se našla Odluka o prihvaćanju prijedloga društvenog ugovora trgovačkog društva Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije.

Županija je, podsjetimo, obzirom da će budući Centar osigurati zbrinjavanje komunalnog i neopasnog industrijskog otpada za cijelo područje Karlovačke županije, ali i na traženje nadležnih državnih tijela, još prošle godine odlučila da se tvrtka preregistrira na način da njezini suvlasnici postanu svi gradovi i općine s područja Karlovačke županije. Njihov udio time je postao proporcionalan broju stanovnika u pojedinoj jedinici lokalne samouprave, dok je Županiji tom odlukom preostao udio od najmanje 25,01 posto.

Današnjom odlukom karlovačkog Gradskog vijeća takva se vlasnička struktura ne mijenja, već je društveni ugovor samo usklađen s u međuvremenu izmjenjenim zakonskim propisima, što će omogućiti županu da do rujna 2011. godine provede predložene izmjene koje se Županija obvezala izvršiti.

No, budući da u točki predloženog Društvenog ugovora, u kojoj se navodi što će sve biti predmetom poslovanja Centra za gospodarenje otpadom, u nekoliko stavki nije definirano o kakvom se točno otpadu radi, ovaj propust uočili su vijećnici svih stanaka. Prvi je svoje opažanje iznio SDP-ov Josip Benčić.

 {denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/bencic.mp3}

S Benčićem se složila njegova stranačka kolegica Marija Bodrožić Zorić i HNS-ov Zlatko Grčić, a da iz Društvenog ugovora treba izričito isključiti mogućnost gospodarenja opasnim otpadom, mišljenja su bili i dogradonačelnik Dubravko Delić te predsjednica kluba vijećnika HDZ-a Daliborka Jurković.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jurkovic.mp3}

Ovakav prijedlog naposlijetku je usvojen, a također su danas gradski vijećnici donijeli odluku o preoblikovanju Razvojne agencije Karlovačke županije, Karla d.o.o. u ustanovu, kao i odluku o preuzimanju nominalnog poslovnog udjela u trgovačkom društvu Centar za gospodarenje otpadom Karlovačke županije d.o.o.