KARLOVAC – U Karlovačkom Veleučilištu danas je otvoren novouređeni praktikum za sirarstvo. Predstavili su ga dekan veleučilišta Branko Wasserbauer, viši predavač Bojan Matijević i predavačica na Veleučilištu i voditeljica procesnog praktikuma mljekarstva Marijana Blažević.
U novouređeni prostor nekadašnje studentske kantine, a od danas praktikuma za sirarstvo, uloženo je 40 tisuća vlastitih sredstava, kazao je dekan Branko Waserbauer. Podsjetio je kako studenti u okviru nastave i prakse, proizvode studenstko pivo i studentske sireve.
Detalje vezane uz proizvodnju studentskog sira doznajemo od voditeljice procesnog praktikuma mljekarstva na Veleučilištu, a ujedno i tehnologinje, Marijane Blažević.
{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mljekarstvo_1.mp3}
Studenti koji se školuju za mljekarstvo ili pivarstvo nisu nužno iz Karlovca, kako bi netko pomislio zbog KIM-a ili Karlovačke pivovare, pojašnjava Marijana Blažević.
{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/mljekarstvo_2.mp3}
U okviru studija za sada se proizvode originalni „studentsko pivo” i „studentski sir”, a danas otvorenim praktikumom za sirarstvo unapređuje se i istraživački rad. Ujedno, stvaraju se mogućnosti za suradnju s prehrambenom industrijom te pretpostavke za nove proizvode poput pekarskih ili mesarskih, a to znači i širenje obrazovanja na Veleučilištu.
Marijana Blažević, Branko Wasserbauer i Bojan Matijević