KABA

Lovni turizam prioritet razvoja županije

KARLOVAC – Lovni turizam ima dugu tradiciju u Karlovačkoj županiji, a prije Domovinskog rata donosio je značajne prihode u ukupnom gospodarstvu. Sa oko 175.000 hektara lovnih površina županija ima velike mogućnosti u revitalizaciji i razvoju lovnog turizma kao jednog od najznačajnijih dijelova ukupne turističke ponude kontinentalne Hrvatske.

To je rečeno na konferenciji pod nazivom „Revitalizacija lovnog turizma Karlovačke županije – Izazovi i perspektive” koju je priredila Razvojna agencija Karlovačke županije. Njezin direktor Viktor Šegrt je, prezentirajući ovu temu, podsjetio kako je Karlovac ne tako davno bio jedan od najjačih središta Hrvatske kada je o lovu i lovnom turizmu riječ. Održivi lovni turizam izrazito je važan dio gospodarstva u Europi jer donosi značajne novčane prihode. Primjerice, engleskom gospodarstvu lov samo dviju vrsta divljači 2008. godine donio je više od 13 milijardi kuna prihoda, kazao je Šegrt. Spomenuo je i dobre primjere iz Hrvatske, posebice Istre i Varaždina.

Karlovačka županija, kao dio Panonske Hrvatske odredila je prioritete razvoja kojima uz ostalo pripada i lovstvo i lovni turizam. Kako se nalazi na sjecištu europskih koridora i ima raznovrsnu divljač, može značajnije razvijati ovu granu gospodarstva uz uključivanje brojnih partnera – Lovačkog saveza županije i njezini članica, Turističke zajednice, brojnih agencija za prodaju usluga lovnog turizma, hotelijera i ugostitelja. Uključiti treba i karlovačko Veleučilište te gradove i općine, kazao je, sudjelujući u radu konferencije, župan Ivan Vučić.

 {denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lovni_1.mp3}

Krešimir Veble, stručnjak za lovstvo i predavač na Studiju lovstva Veleučilišta u Karlovcu govorio je o lovnom turizmu kao turističkom proizvodu. Podsjetio je kako su upravo lovci najvažniji sudionici te vrste turizma, a slijede brojne prateće usluge. Po njemu, neki od preduvjeta uspješnog lovnog turizma su politička stabilnost u regiji te pravno i zakonski uređen lovni turizam. U Europi ima više od sedam milijuna lovaca, a svaki od njih u prosjeku godišnje potroši oko 1.500 eura. Od lovaca dakako živi i brojna industrija.

Na konferenciji su govorili Vinko Pavlić, predsjednik LS Karlovačke županije, Krunoslav Pintur, viši predavač na Studiju lovstva Veleučilišta u Karlovcu i pročelnik Odjela lovstva i zaštite prirode te Vilim Magdić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo i turizam Karlovačke županije.