KABA

Velike mogućnosti za gospodarsku suradnju

KARLOVAC – Gospodarske mogućnosti Karlovačke županije i oblici buduće suradnje sa Ukrajinom bile su teme sastanka župana Ivana Vučića i njegovih suradnika te predstavnika Županijske gospodarske komore sa veleposlanikom Ukrajine u Republici Hrvatskoj Njegovom Ekscelencijom Oleksandrom Lavchenkom.

Veleposlanik Ukrajine doznao je o gospodarskim mogućnostima županije o čemu su visokog gosta upoznali Mladen Kobasić pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i Damir Furdek, tajnik Županijske komore. Prezentirane su mogućnosti karlovačke županije kroz projekte „Karlovačka županija – Vaš poslovni partner” i „Poduzetničke zone – poziv za nove ulagače”.

Istaknuto je kako je nekada samo karlovačka „Jugoturbina” u Ukrajinu izvozila robe u višemilijunskim iznosima, a danas toga izvoza nema. Stoga se veleposlanik Oleksander Lavchenko zalaže za uspostavljanje poslovne suradnje između hrvatskih županija i ukrajinskih oblasti. Prije gospodarske krize koja je zahvatila svijet, bila je jednostavna razmjena u oblasti brodogradnje i strojogradnje, kazao je veleposlanik Lavchenko i dodao kako je kriza pokazala da se samo na par nekih izvoznih proizvoda ne može opstati. Pad je bio u 2009. godini, ali već od lani raste broj međusobne robne razmjene. No, roba mora biti konkurentna, rekao je.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ukrajina_1.mp3}

Uvjerio sam se u gospodarske mogućnosti Karlovca kao trgovinskog i proizvodnog središta Hrvatske koje moramo iskoristiti, naglasio je veleposlanik Lavchenko i županu Vučiću predočio kako realizirati te mogućnosti kroz regionalnu suradnju.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/ukrajina_2.mp3}

Gost iz Ukrajine najavio je kako će u listopadu će biti formirane komisije za gospodarsku i vojno – tehničku suradnju na razini dviju država. Bit će to prigoda za novo proširenje gospodarske suradnje u čemu i Karlovačka županija ima svoju šansu.

Ples