Stare seoske igre u Vrhovcu uspjele unatoč kiši

OZALJ – Dvodnevno druženje kulturno umjetničkih društava iz Karlovačke županije, Slavonije, Velike Gorice i Moslavine već 10. godina za redom održava se u Vrhovcu, u organizaciji KUD Vrhovac. Seosku olimpijadu, ili Stare seoske igre, svečano je otvorila gradonačelnica Grada Ozlja Biserka Vranić.

Stare seoske igre u Vrhovcu  prve su takve igre pokrenute na području Karlovačke županije. Na ideju oživljavanja već pomalo zaboravljenih seoskih običaja došli su članovi KUD Vrhovac. Alen Pečaver, predsjednik KUD-a Vrhovac naglasio je kako je cilj ovakvih igara očuvanje tradicije sela. Članovi deset kuluturno umjetničkih društava okušali su se u jedanaest pripremljenih igara od košnje trave do plesa s jabukom.

Najsnažniji natjecatelji odmjerili su svoju snagu u potezanju preko štapa, žaganju drveta, dizanju stolice s čašom. Oni nešto mlađi i spretniji penjali su se na stup, hodali na štulama. Niti kiša koja je cijelo vrijeme pratila igre nije uspjela omesti natjecatelje koji su vrlo ozbiljno shvatili ovo nadmetanje, za koje su se neki pripremali i po nekoliko mjeseci. Za “fair play” i točan rezultat zadužen je bio Marijan Sudac koji je budnim okom pratio da svaki natjecatelj pravilno izvede zadanu disciplinu.

vrhovac_2

U tzv. muškim disciplinama poput košnje, žaganja drveta okušale su se i pripadnice nježnijeg spola, koje su svoju spretnost ipak najviše pokazale u nošenju kablice na glavi. Neke malo brže i spretnije, druge sporije, no sve su ipak uspjele bez prolijevanja vode doći do cilja.

vrhovacc_3

U vještinama, odnosno igrama kojima se nekad davno kratilo vrijeme na paši, sudjelovalo je puno mladih ljudi što je dokaz da tradicija u Vrhovcu neće biti zaboravljena. Obilje smijeha i dobre zabave pratilo je svaku igru što su brojni posjetitelji nagradili glasnim navijanjem. Iako su mnogi završili u blatu, odustajanja nije bilo.

Nakon natjecateljskog djela druženje se nastavilo uz dobru hranu i piće. Kvalitetno vino, sir, med samo su neki od proizvoda po čemu će ovo malo mjesto pored Ozlja biti zapamćeno.

Zajedničkim koncertom uz narodne pjesme i plesove KUD-ovi su prije samog proglašenja pobjednika predstavili običaje svoga kraja. Iako su svi pokazali dobru pripremljenost za takmičenje, pobjedu je odnio domaćin, KUD Vrhovac. Do kasno u noć sve prisutne je prvog dana zabaljala grupa Leptiri.

Čitava manifestacija završila je u nedjelju Svetom misom te nastupima foklornih ansambala, a za zabavni dio programa pobrinula se grupa Fortuna Band.

vrhovacc_4