KABA

Mine se traže na četiri lokacije

KARLOVAC – Trenutno stanje minski sumnjivih površina na prostoru Republike Hrvatske iznosi 790 četvornih kilometara. Taj minski sumnjivi prostor obuhvaća 12 županija sa stotinu gradova i općina koji su zagađeni minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Pretpostavlja se da je minsko sumnjivi prostor zagađen sa oko 90 tisuća mina ali i velikim brojem drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava, posebno u područjima intenzivnih borbenih djelovanja tijekom Domovinskog rata. Taj cjelokupni prostor na teritoriju Republike Hrvatske označen je sa više od 16 tisuća oznaka upozorenja na minsku opasnost.

To su samo neki od podataka koje potvrđuje i ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan. Podvlači kako je za karlovačku županiju nesreća u njezinoj okupiranosti tijekom Domovinskog rata jer je uz crtu bojišnice najviše minsko sumnjivog područja. Stoga rat neće biti završen dok se ne izvadi i posljednja mina, poručuje Modrušan.

Poslovi na razminiranju su skupi pa je svaka pomoć državi u tom poslu dobrodošla. Karlovačka županija je uz Vukovarsko-srijemsku, jedina koja u svom proračunu osigurava novac za pirotehničke radove u minskim poljima. Stoga joj i međunaroda zajednica novčano pomaže. Tako je krajem prošle godine u Zagrebu održana humanitarna priredba “Večer za siguran korak” u organizaciji veleposlanstava SAD i Kanade. Prikupljen novac potom je udvostručen preko Međunarodnog fonda za razminiranje i pomoć žrtvama mina pa on sada prelazi milijun i 100 tisuća kuna. Stoga i karlovački župan Ivan Vučić uvijek zahvaljuje svima koji na bilo koji način pomažu.

Zalaganjem Hrvatskog centra za razminiranje na području Karlovačke županije četiri su radilišta na pronalaženju i uklanjanju minsko-eksplozivnih naprava zaostalih iz Domovinskog rata. Ona su kod Barilovića, Lasinje, Generalskog Stola i Josipdola.

Još su preostala 22 četvorna kilometra površina zagađenih minama i oko 69 četvornih kilometara minski sumnjivog područja. Podaci se mijenjaju jer se smanjuje minski sumnjivo područje nakon pirotehničkih pregleda. U posljednjih pet godina koliko traje akcije “Karlovačka županija bez mina”, razminirano je tridesetak četvornih kilometara, ističe župan Ivan Vučić.

Prema podacima iz Plana humanitarnog razminiranja za 2011. godinu na razini Hrvatske protuminskim djelovanjem do kraja godine nastojat će se za 72 četvorna kilometra smanjiti minski sumnjiva područja kao i ona zagađena neeksplodiranim ubojitim sredstvima, u cijelosti otkloniti minsku opasnost s poljoprivrednih područja kao i sa područja namjenjenih povratku i obnovi. Za područje Karlovačke županije to znači razminirati 6,9 posto od ukupno 1.738.000 tisuća četvornih metara minsko zagađenog ili sumnjivog prostora.