vis_7

DUGA RESA – Nakon što je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva varaždinskoj tvrtki T7 VIS, koja djeluje u bivšoj Pamučnoj industriji Duga Resa, u petak izdalo 6-mjesečnu privremenu obustavu dozvole za gospodarenje, skladištenje i suspaljivanje opasnog otpada, i to zbog nepridržavanja uvjeta određenih tom dozvolom, ova se tvrtka danas obratila javnosti.

Kažu da su protiv takvog rješenja podnijeli žalbu Odjelu za pravne poslove i postupak u drugom stupnju Uprave za inspekcijske poslove Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, kako bi se donijeto rješenje poništilo u cijelosti.

Tvrtka T7 VIS, naime, smatra da je rješenje nezakonito te će pokrenuti i sudski postupak protiv Područne jedinice Uprave za inspekcijske poslove u Karlovcu. Uz ostalo i zato jer je, kako tvrde, ovakvim postupanjem nanijeta velika imovinska šteta tvrtki u jeku proizvodne sezone. Time su, ističu, ugrožena i radna mjesta svih zaposlenika u T7 VIS-u i Proizvodnoj jedinici u Dugoj Resi.

Ujedno tvrtka T7 VIS u ovom je priopćenju iznova istaknula da se u energetskoj kotlovnici poslovne jedinice u Dugoj Resi striktno poštuju odredbe zakonskih propisa i Dozvola Ministarstva za energetsku oporabu rabljenih ulja.

Također, u priopćenju stoji da je tvrtka T7 VIS podnijela kaznene prijave protiv više osoba, koje su iznošenjem informacija, za koje u tvrtki navode da su neistinite, “uznemiravale javnost i time nanijele veću materijalnu štetu tvrtki, njenom ugledu i poslovanju”. “Žalosna je činjenica da nekompetentni ljudi, zbog neznanja ili po nečijoj direktivi, raspravljaju i uzbunjuju javnost na ovakav način i time nanose štetu zaposlenicima tvrtke T7 VIS”, navodi se u priopćenju.

U tvrtki također ističu da se u osam energetskih postrojenja u Hrvatskoj koristi rabljeno ulje kao gorivo te da nigdje zbog toga nisu zabilježena protivljenja i prigovori javnosti, već se na udaru našao jedino T7 VIS.

Upozoravaju da je prije nekoliko godina temeljem prijava neodgovornih pojedinaca inspekcija zaštite okoliša u Varaždinu donijela slična rješenja kao i inspekcija u Dugoj Resi, no da je na kraju Upravni sud RH temeljem tužbe tvrtke T7 VIS protiv Odjela inspekcijskog nadzora zaštite okoliša u Varaždinu 2008. godine ipak presudio u korist tvrtke T7 VIS i poništio inspekcijska rješenja.