KABA

Međunarodni dan mladih – 12. kolovoza

Generalna skupština Ujedinjenih naroda Rezolucijom 54/120 usvojila je, 17. prosinca 1999. godine, preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade da se 12. kolovoza proglasi Međunarodnim danom mladih.

Od 2000. godine, toga dana, organiziraju se diljem svijeta razna javna događanja na teme koje preporuče Ujedinjeni narodi. Međunarodni dan mladih ujedno je dan kada slavimo postignuća mladih u svijetu kao i ohrabrujemo njihovo sudjelovanje u društvu.

Želja je da mladi i dalje aktivno doprinose u promicanju, boljem razumijevanju i provedbi Nacionalnog programa za mlade od 2009. do 2013. godine, kao i izradi lokalnih i regionalnih programa za mlade, jer mladi su naša najjača snaga, naša sadašnjost i budućnost.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja međunarodnog dana mladih je pod sloganom:„Dijalog i međusobno razumijevanje”

Svjetski dan mladih (La Jornada Mundial de la Juventud – JMJ) međunarodni je događaj koji organizira Katolička Crkva, a ujedinjuje mlade iz čitavog svijeta, katolike kao i mlade ostalih vjeroispovijesti. Taj događaj, koji predvodi Sveti Otac Benedikt XVI., slavi se svake dvije ili tri godine.

Svjetski susret mladih osnovan je na Cvjetnicu 1984. godine. Papa Ivan Pavao II. pozvao je mlade iz Rima da zajedno proslave Godinu Otkupljenja. Od njih je primio potvrdan odgovor pun oduševljenja koji je nadmašio sva njegova očekivanja. Papa je 1985. godine mladima svijeta uputio pismo čime je pokrenuto održavanje Svjetskog dana mladih.

Tim susretom nastoji se potaknuti mlade na sudjelovanje u životu crkve, širenje i slavljenje svoje vjere te razmatranje poruke koju Sveti Otac odabere za tu prigodu.

Proslava XXVI. Svjetskog dana mladih održat će se u Madridu, glavnom gradu Španjolske, od 16. do 21. kolovoza.

Španjolska je domaćin po drugi put – 1989. Svjetski dan mladih održan je u Santiagu de Composteli.

Povodom Međunarodnog dana mladih i Godine mladih Mreža mladih Hrvatske, krovna organizacija mladih u Hrvatskoj koja okuplja 62 udruge mladih i za mlade, pokrenula je Nagradu za mlade “Uključi se!”.

Nagrada za mlade “Uključi se!” godišnja je nagrada za mladu osobu ili skupinu mladih od 15 do 30 godina starosti koja se dodjeljuje za osobiti doprinos ostvarivanju pozitivnih društvenih promjena u lokalnim zajednicama ili na nacionalnoj razini u širokom polju tema; od uključivanja mladih, humanitarnog rada, izgradnje mira, razvoja demokracije, zaštite okoliša, mobilnosti, lokalnog razvoja, do integracije, zdravlja, obrazovanja, medija, slobodnoog vremena, međugeneracijske solidarnosti, informiranja, kulture, jednakih mogućnosti i nezaposlenosti.

Mreža mladih želi ovom nagradom potaknuti aktivno sudjelovanje mladih u društvenim procesima na lokalnoj i nacionalnoj razini te odati priznanje iznimnom doprinosu mladih u izgradnji društva.

O pobjedniku ili pobjednici natječaja odlučit će javnost i stručno povjerenstvo, a na svečanoj dodjeli dobit će statuu, plaketu i novčanu nagradu u vrijednosti 5 tisuća kuna. Dodjela će biti održana danas u 11.00 sati u Novinarskom domu u Zagrebu.

U Karlovcu su se u obilježavanje Međunarodnog dana mladih uključile udruge Carpe diem i Centri za mlade na Gazi i u Grabriku.

Ostali članci!