aktualno-28

Ujedinjeni narodi su 30. kolovoza proglasili Međunarodnim danom nestalih osoba. Prisjećamo se onih koji su nestali kao posljedicu sukoba, zločina protiv čovječnosti ili kršenja ljudskih prava, a njihove sudbine i mjesta ukopa su nepoznati.

U posljednjih pet godina iz 143 masovne i 1.200 pojedinačnih grobnica ekshumirano je 4.678, a identificirano 3.748 zemnih ostataka. No pitanje nestalih i nasilno odvedenih osoba i danas je najaktualnije humanitarno pitanje u Hrvatskoj i regiji.

Prema podacima Međunarodne komisije za nestale, u regiji se traži oko 13.800 ljudi.

 {denvideo http://www.youtube.com/watch?v=q9wCvvP2m-I}

Antonija Bilić, 17-godišnja djevojka iz okolice Drniša za kojom se traga već gotovo tri mjeseca, jedna je od 2432 nestale osobe za kojima je na snazi policijska objava. U tu brojku uračunati su branitelji i civili nestali u Domovinskom ratu, doznaje se u MUP-u.

Od navedena broja 608 je žena, a među nestalima je i 13 djevojčica te 12 dječaka mlađih od 14 godina. Traga se i za 70 tinejdžera u dobi između 14 i 18 godina, a najviše je nestalih, 1740, u dobi od 18 do 65 godina. Iznad 65 godina je 597 nestalih.

Ove godine raspisane su 854 objave za nestalim osobama. Istodobno su 843 objave obustavljene jer su osobe pronađene ili je pronađeno njihovo tijelo, a u Hrvatskoj se još uvijek 1.804 osobe vode kao nestale.

Međunarodni dan nestalih osoba, na koji se prisjećamo svih onih čija je sudbina nepoznata, obilježava se u Republici Hrvatskoj od 2006. godine. Ove godine središnji skup obilježavanja održat će se u Petrinji.

Povodom Međunarodnog dana nestalih osoba, Međunarodni odbor Crvenog križa ove će godine nastojati usmjeriti pažnju javnosti na posljedice koje nestanak najmilijih ima za obitelji nestalih osoba.

Uz Nacionalni ured Službe traženje Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu, na poslovima Službe traženja u 130 županijskih i gradskih društava Crvenog križa radi preko 2.500 posebno educiranih volontera i djelatnika Crvenog križa. Oni su u neposrednom kontaktu s članovima obitelji nestalih osoba i dosad su izvijestili 7.635 obitelji o pristupanju postupku identifikacije posmrtnih ostataka, uzimanju uzoraka krvi, te prepoznavanju osobnih i drugih predmeta pronađenih uz posmrtne ostatke. Neposredno je kontaktirano preko 21.000 osoba koje su se obratile Nacionalnom uredu Službe traženja za pomoć.

Ministar obitelji, branitelja i međugeneracijske Tomislav Ivić nazočit će obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se održava danasa s početkom u 10 sati na Trgu hrvatskih branitelja u Petrinji. Ove godine će se, u organizaciji Saveza udruga obitelji, zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja obilježiti i 20. obljetnica traganja za nestalim osobama, kao i 10. obljetnica obilježavanja Međunarodnog dana nestalih u Republici Hrvatskoj.