lesce_sastanak

KARLOVAC – Višemjesečni problemi koji muče dio stanovništva uz rijeku Dobru, a koji su nastali izgradnjom hidroelektrane Lešće, za zajednički su stol okupili karlovačkog župana Ivana Vučića i gradonačelnike i načelnike Karlovca, Ogulina, Generalskog Stola i Netretića. Na zajedničkom sastanku bili su i predstavnici HEP-a, na čelu sa predsjednikom Uprave Leom Begovićem, članom Uprave Dubravkom Lukačevićen, i direktor HE Gojak Milanom Sabljakom.

Puštanjem u rad HE Lešće stvara se vodeni val od 120 m3/sek te čini velike štete na korito rijeke Dobre, ali i na rijeku Kupu, nizvodno od ušća, čak i nizvodno od grada Karlovca. Župan Ivan Vučić upozorio je da je utjecaj velik, kako na okoliš, tako i na lokalno stanovništvo te nabrojao samo neke do sada uočene probleme kao što su erozija tla, stalne poplave okolnog zemljišta, bitno skraćenje sezone kupanja, opasnost za kupače zbog naglih promjena vodostaja i brzine vode, uništenje ikre i smanjenje ribljeg fonda.

Na sastanku je dogovoreno formiranje radne skupine od svih sudionika koji su obuhvaćeni ovim problemom, koja bi se sastajala svakih 45 dana i otklonila sve negativne posljedice rada HE Lešće najkasnije do sljedeće sezone kupanja.