Kino se vraća kući; Edison domaćin Filmske revije i Festivala

KARLOVAC – Za točno tjedan dana Karlovac će ponovo, zahvaljujući Hrvatskom filmskom savezu i Kinoklubu Karlovac, postati središnje mjesto hrvatskog, ali i svjetskog srednjoškolskog filma. Naime, 7. rujna počinju sada već tradicionalni, 16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival, koji će ove godine ugostiti oko 150 srednjoškolaca iz cijeloga svijeta. Filmovi ponovo dolaze doslovno iz cijelog svijeta, iz čak 22 zemlje, od Karlovca pa sve do Kine.

Slogan ovogodišnje manifestacije glasi “5 do 12 za karlovačko kino”, a što to zapravo znači objasnila je koordinatorica Festivala i Revije, Marija Ratković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/revija_1.mp3}

Ceremoniju otvorenja u kinu Edison vodit će poznata Karlovčanka, glumica Zrinka Cvitešić, a Karlovčani i njihovi gosti na filmskom će platnu prve večeri vidjeti insert iz dokumentarnog filma “1579. – 1979.”, autora oskarovca Dušana Vukotića, koji je snimljen u povodu 400. rođendana grada Karlovca. Nakon toga će biti prikazan film “Petak” iz 60-ih godina, čiji su autori svojevrsni prethodnici današnjih karlovačkih kinoklubaša – članovi Kino sekcije tadašnje Gimnazije dr. Ivan Ribar.

Do 10. rujna kada završavaju obje manifestacije, bit će prikazana ukupno 84 filma u sklopu natjecateljskog programa, a svima njima zajedničko je to što će progovoriti o problemima današnjice s kojima su suočeni mladi u cijelom svijetu.

Uz natjecateljski dio, tu je i bogat popratni program. I ove godine organiziran je Dubovac Open Air, odnosno kino pod vedrim nebom na Starom gradu Dubovcu, gdje će biti prikazana dva filma s nedavno održanog Festivala igranog filma u Puli. To su pobjednik festivala, “Kotlovina” Tomislava Radića, i “Fleke” Alda Tardozzija.

Također, tu je i “Filmski 5+” za najmlađe filmofile u Gradskom kazalištu “Zorin dom”.

I ove godine Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival podržava Grad Karlovac koji je organizatorima ustupio na korištenje lokacije na kojima će se prikazivati filmovi, a čime su zaslužili takvu podršku pojasnila je pročelnica za društvene djelatnosti u gradskoj upravi, Andreja Navijalić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/revija_2.mp3}


Volite li film, strpite se još samo tjedan dana, kada će se Karlovac barem nakratko pretvoriti u Hollywood, i to sa žutim umjesto crvenog tepiha.