aktualno-31

  • September 2, 2011
  • Admin
  • 0

Nova školska godina 2011./2012. u većini županija u Hrvatskoj počinje u ponedjeljak 5. rujna. Pomicanje datuma početka nastave za tjedan dana zatražile su Splitsko-dalmatinska i Zadarska županija, te Osnovna škola A.G. Matoša na Pagu u Ličko-senjskoj županiji, pa će najveći broj hrvatskih osnovnoškolaca i srednjoškolaca u klupe sjesti 5. rujna, a njihovi vršnjaci u ove dvije županije te na Pagu 12. rujna.

Ovakve promjene školama je omogućio novi Pravilnik o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za 2011./2012. godinu (Kalendar rada). Novi Pravilnik omogućio je fleksibilnost početka nastavne godine (5. ili 12. rujna 2011.), različito trajanje zimskog odmora (dva ili tri tjedna) te proljetni odmor u tjednu prije blagdana Uskrsa (te, uobičajeno, na Uskrsni ponedjeljak). Mogućnost planiranja početka školske godine i trajanje zimskog odmora dana je lokalnim zajednicama, odnosno svim hrvatskim županijama, koje su imale priliku uskladiti ga sa svojim razvojnim, gospodarskim i poslovnim obvezama.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=CJ5u6NWPFZg}

U Hrvatskoj u školu prvi put polazi 41.223 prvašića. Nastava počinje za ukupno 349.000 učenika osnovih škola te za 55.000 srednjoškolaca.

I u Karlovačkoj županiji, kao i većini škola u državi škola počinje idućeg ponedjeljka.

Kao i svake godine, povodom početka nove školske godine, Policijska uprava karlovačka tijekom rujna provodi akciju „Poštujte naše znakove” koja je usmjerena na zaštitu djece u prometu i sprječavanje ugrožavanja njihovih života u prvim danima samostalnog sudjelovanja u prometu.

U Gradskom kazalištu „Zorin Dom” u Karlovcu u utorak u 11 sati će biti održan prigodni program kojem će između ostalog prisustvovati i učenici prvih razreda osnovnih škola „Dragojla Jarnević”, „Banija” i „Grabrik”. Već od 10 sati ispred Gradskog kazališta „Zorin Dom” posjetitelji će moći pogledati izloženu operativnu tehniku prometne policije.

Cilj ove akcije je povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu, a ponajprije zaštita školske djece povodom početka nove školske godine.

Karlovački policajci, ali i pripadnici Prometne jedinice mladeži od prvog dana nove školske godine, u vrijeme dolaska i odlaska učenika iz škole, nalazit će se uz pješačke prijelaze najvećih ili „najugroženijih” osnovnih škola gdje će nadzirati ponašanje vozača u prometu, ali i educirati djecu te im pomoći da na siguran način prelaze cestu. A u drugoj polovici rujna bit će održana predavanja na temu sigurnosti u prometu u svim osnovnim školama na području grada Karlovca.

Iz policije apeliraju na vozače i pozivaju ih da obrate dodatnu pozornost prilikom upravljanja vozilom na djecu u prometu, posebno najmlađe – prvoškolce. Policija moli sve vozače da poštuju prometne propise i znakove, prilagode brzinu kretanja trenutnoj situaciji na cesti, poštuju ograničenja brzine i da ne voze ako su konzumirali alkohol. Posebnu pozornost treba obratiti prilikom približavanja pješačkom prijelazu, ali i prilikom nailaska na djecu koja se kreću cestom ili uz cestu. Samo svi zajedno možemo osigurati da prvi dani škole naše djece prođu sigurno i sretno. Također, mole roditelje koji svoju djecu u školu voze automobilima da to čine na propisan i ujedno siguran način da dijete sjedi na zadnjem sjedalu povezano sigurnosnim pojasom.