KABA

IFA Sajam u Berlinu

Nakon ljetnog zatišja, svi HiFi-sti s nestrpljenem su očekivali današnje otvaranje IFA Sajma u Berlinu. Na njemu su predstavljeni brojni noviteti.

Izdvajamo;

Čak Četiri Nova 3D Blu-ray kućna kina iz Pioneera

Pioneer je objavio četiri nova modela Blu-ray kućnih kina, od kojih dva jača modela BCS-717 i BCS-313 imaju dediciranu iPod/iPhone konekciju i Wi-Fi, dok su BCS-414 i BCS212 skromnije tehnološki opremljeni.

 kucno_kino

Sva četiri modela podržavaju Full HD i 3D Blu-ray, dolaze u 5.1-kanalnoj konfiguraciji, imaju po dva HDMI priključka, Internet video streaming, FM radio s RDS-om i DLNA kompatibilnost.

Također tu je mini jack konektor preko kojeg se može spojiti bilo koji MP3 player ili pametni mobitel, a takva mogućnost postoji i preko standardnog USB priključka.

Najvidljivija razlika između modela BCS-717/BCS-414 i BCS-313/BCS-212 je u tome što dva prvospomenuta imaju 4 visoka samostojeća zvučnika i subwoofer, dok druga dva uz suwoofer imaju kompaktne zvučnike za na policu ili instalaciju na zidove.

Svi modeli imaju jednaku nazivnu snagu 5 x 180W, plus 200W za subwoofer. Uređaji su u stanju dekodirati Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio i imaju podršku za široki dijapazon formata kao što su DivX, DivX HD i MKV video sadržaji, te audio formati WMA, MP3 AAC audio. Svaki video sadržaj uređaji će „podignuti” na 1080p rezoluciju.

Cijena najjačeg modela BCS-717 iznosi oko 4299 kn, BCS-414 400 kn manje, dok se početni model BCS-212 može na europskom tržištu dobiti za oko 2990 kn.

INFO: www.pioneer.eu

Dogovorena standardizacija za daljnji razvoj Full HD aktivnih 3D naočala

Panasonic Corporation, Samsung Electronics Co., Ltd., Sony Corporation i X6D Limited (XPAND 3D) zajedno objavili da namjeravaju surađivati na razvoju novog tehnološkog standarda za potrošačke aktivne 3D naočale, u projektu nazvanom “Inicijativa Full HD 3D naočala.”

panasonic-glasses

Iako su tehnološki aktivne 3D naočale superiornije u reprodukciji Full 3D HD slike u odnosu na pasivne 3D naočale, tržište je reagiralo vrlo pozitivno u korist potonjih. Jeftinije, lakše i s daleko većom slobodom kretanja, pasivne 3D naočale pridobile su povjerenje potrošača na svim svjetskim tržištima te su obilježili ovogodišnju prodaju 3D televizora. U ovom segmentu je najviše profitirao korejski LG sa svojim pasivnim rješenjem i velikom globalnom kampanjom pod nazivom «Cinema 3D».

Grupa vodećih proizvođača televizora, koji su zagovornici aktivne tehnologije prikaza 3D slike, danas su dogovorili novi standard s protokolima kojih bi se ubuduće svi trebali pridržavati. S ovim poboljšanjima tehnologije aktivnih 3D naočala, potpisnici dogovora očekuju da će ponovo ojačati svoju poziciju na 3D tržištu.

U projektu nazvanom “Inicijativa Full HD 3D naočala” tvrtke namjeravaju zajedno raditi na razvoju i licenciranju radio frekvencijskog (RF) sustava tehnologije aktivnih 3D naočala, uključujući RF protokole sustava za komunikaciju između potrošačkih aktivnih 3D naočala i 3D zaslona poput televizora, monitora osobnih računala, projektora i 3D kina s XPAND naočalama s aktivnim zatvaračem.

Standardizacija će također uključivati više tipova infracrvenih (IR) protokola sustava za komunikaciju između aktivnih 3D naočala i 3D zaslona, te obuhvatiti od protokola, koje su zajednički razvijale tvrtke Panasonic i XPAND 3D*, do zaštićenih protokola tvrtki Samsung i Sony.

Lansiranje licence danas najavljene nove inicijative Full HD 3D naočala ciljano je za jesen 2011. godine, kad će početi razvoj novih aktivnih 3D naočala uz uporabu standardizacije. Univerzalne naočale s novim IF/RF protokolima bit će dostupne u 2012. godini, te planiraju biti unatrag kompatibilne s 3D aktivnim televizorima 2011.

Kroz ovu inicijativu, četiri tvrtke namjeravaju na tržište široko uvesti univerzalne aktivne 3D naočale. Najava označava jedinstvenu suradnju vodećih svjetskih proizvođača 3D televizora i pružateljima 3D sadržaja za dobrobit potrošača. Naočale s aktivnom 3D tehnologijom korisniku koriste time što omogućuju reprodukciju Full HD kvaliteta 3D slike za svako oko, no također i većom slobodom kretanja, zahvaljujući Bluetooth® tehnologiji.

“Panasonic je ulagao napore u postizanje standardizacije tehnologije 3D naočala, te je u ožujku najavio zajedničko licenciranje IR protokola za sustave s tvrtkom XPAND, uz potporu više sudjelujućih kompanija. Iznimno smo zadovoljni što će naša najnovija suradnja uključiti naš prijašnji koncept u ove nove napore za standardizaciju,” rekao je Masayuki Kozuka, generalni direktor Ureda za povezivanje medija i sadržaja, Corporate R&D Division, Panasonic Corporation,te je naglasio da će proširena suradnja u ovoj inicijativi za 3D standardizaciju bitno pridonijeti ubrzanom razvoju 3D proizvoda.”

“Ta suradnja će podcrtati Samsungovo obećanje ispuniti potrebe potrošača u uvijek novim unaprjeđenjima kućne zabavne tehnologije i potrošačke elektronike,” rekao je Jurack Chae, potpredsjednik, R&D Team, Visual Display Business, Samsung Electronics, te istaknuo da je Aktivna 3D tehnologija ostala glavni odabir tehnologije za potrošače u 3D TV industriji. Inicijativa Full HD 3D naočala će pomoći nastaviti razvoj prilagodbi za potrošače te razumijevanja 3D tehnologije, koja pruža najjasnije i najprodubljenije moguće 3D iskustvo – aktivni 3D.

Dalje se navodi da kroz ovo povezivanje, rješavanju se kritičnia pitanja industrije, kako bi omogućili bolje iskustvo potrošača s proizvodima. Uvjereni smo, da je aktivna 3D tehnologija najprimjerenija metoda za isporuku full 1080p kvalitete slike za svako oko, te korisnicima pruža 3D iskustvo kakvo i žele,” rekao je Jun Yonemitsu, stariji zamjenik generalnog direktora odjela za razvoj tehnologije za kućnu zabavu tvrtke Sony Corporation.

Istaknuo je da su Zadovoljni što svoje napore i tehnologije ulažu u inicijativu Full HD 3D naočala za RF i IR tehnologiju, koju su najavili zajedno s Panasonicom, Samsungom i Sonyjem. Ova inicijativa će učvrstiti obvezu industrije potrošačke elektronike za najvišu kvalitetu 3D, te korisnicima tehnologije i posjetiteljima kino dvorana pruža jednostavno, no učinkovito rješenje za međusobnu povezivost uređaja.

Bluetooth SIG podržava pomak industrije ka standardizaciji Bluetooth tehnologije s 3D naočalama uz naglasak da vodeće tvrtke na tržištu objedinjuju svoje snage, kako bi ostvarile bolje 3D iskustvo za potrošača. Posve je razumljivo upotrijebiti Bluetooth tehnologiju kao vitalnu komponentu tog rješenja, kako zbog njene masovne raširenosti, tako i slobode i prikladnosti koju donosi,” rekao je dr. Michael Foley, izvršni direktor tvrtke Bluetooth SIG. “No, iako je vijest uzbudljiva, to je tek početak —Bluetooth tehnologija u dnevnom boravku može se koristiti u 3D naočalama, stereo surround sustavima, daljinskim upravljačima, te konačno i kao čvorište dnevnog boravka u televizoru.”

*Protokoli, koje su zajednički razvili Panasonic i XPAND: Najavljeni su u ožujku 2011. godine te poduprti od strane osam sudjelujućih tvrtki: Changhong Electric Co., Ltd., FUNAI Electric Co., Ltd., Hisense Electric Co., Ltd., Hitachi Consumer Electronics Co., Ltd., Mitsubishi Electric Corporation, Seiko Epson Corporation, SIM2 Multimedia S.p.A. i ViewSonic Corporation.

 

Samsung Galaxy R pametni mobitel s dvojezgrenim procesorom

Samsung je najavio najnoviji pametni telefon na Andriodu 2.3 (Gingerbread). Galaxy R je tanak i lagan, ima glatku površinu i metalik dizajn, te vrhunske performanse zahvaljujući dvojezgrenom procesoru, a raspon značajki omogućuje mu upravljanje društvenim i sadržajnim iskustvima.

“2011. godina je bila izvrsna godina za Samsung, vodećeg proizvođača pametnih telefona. Vrlo sam zadovoljan što će Galaxy R učvrstiti naše vodstvo i nadopuniti naš najopširniji Andriod portfelj među svim proizvođačima,” – izjavio je Hankil Yoon, potpredsjednik Grupacije za planiranje proizvodnje pametnih telefona Samsungove poslovne jedinice Mobile Communications. “Potrošači traže elegantan, prvorazredni uređaj koji ima visoke performanse i dugotrajnu bateriju, a Galaxy R posjeduje sve te kvalitete.”

Kućište debelo je 9,55 mm, uređaj je vrlo lagan lagan (131g) i stilski oblikovan, ima snažnu bateriju jačine 1650 mAh koja ima Samsungovu naprednu tehnologiju potrošnje energije te omogućava 580 minuta razgovora i čak 550 sati u stanju mirovanja.

Korisnici mogu snimati fotografije visoke kvalitete i HD filmove te ih poslije producirati na velikom Super Clear LCD dodirnom zaslonu veličine 4,2 inča. Samsungov Super Clear LCD zaslon troši manje energije nego drugi konkurentni modeli, a u isto vrijeme nudi bistru sliku i širi kut gledanja te omogućava ugodno gledanje mobilnog sadržaja.

Samsungov GALAXY R ima brzi dvojezgreni procesor koji omogućava više radnji odjednom, brže pokretanje internetskih stranica i vrlo brzo uključivanje. Snažni procesor omogućuje jednostavno snimanje HD 720p videa i reprodukciju u Full HD 1080p (Divx, WMV, MP4, H.264 B/P) pri 30 fps. Brzo skidanje s interneta omogućuje HSPA+ veza.

 samsung_galaxy_

Sveukupna povezivost uređaja je poboljšana te sada uključuje Bluetooth 3.0 HSi USB 2.0 podršku koja omogućava da se drugi USB uređaj spoji bez korištenja osobnog računala. Dual Channel Wi-Fi, također uključen u standardnu opremu, omogućuje lakše i brže spajanje, a Kies 2.0 i Kies Air tehnologije pružaju bolje bežično upravljanje.

Osim korištenja intuitivne Android 2.3 (Gingerbread) platforme, Samsung je također postavio Samsung Hub-ove u Galaxy R. Hub-ovi nude sadržaj na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme te na taj način osiguravaju da su korisnici uvijek u kontaktu sa društvenim svijetom. Social Hub grupira korisnikove kontakte, kalendar i e-mailove zajedno s porukama i vezama društvenih mreža, sve unutar jednog sučelja. Music Hub omogućava pristup preko 14 milijuna pjesama, novih i starih. Readers Hub omogućava korisniku da sa sobom uvijek ima golemu knjižnicu gdje god se nalazio, s pristupom više od 2,3 milijuna knjiga, 2000 novina i 3000 časopisa na raznim jezicima. Game Hub pruža izvrsno iskustvo igranja igricama za obične i žestoke igrače. Nadalje, ugrađeni 3-axis žiroskopski senzor otključava sve mogućnosti svijet igrica.

Samsung je dodatno poboljšao iskoristivost uređaja dodajući nove mogućnosti kao što su Samsung Voice Command, jednostavnu uslugu glasovnog prepoznavanja koja omogućuje lakše korištenje hands-free načina rada. Prepoznavanje glasa također omogućava korisniku glasovno čitanje tekstualnih poruka i glasovno odgovaranje na poruke. Također, tijekom poziva, moguće je glasovnom komandom otvoriti e-knjige i neke druge aplikacije. Samsung također ima L!ve Panel za prilagođen ekran sa 3D efektom.

Samsungova “Find my mobile” funkcija omogućava korisnicima da pronađu, zvone i daljinski zaključaju uređaj te da imaju zapis poziva u slučaju da je njihov pametni telefon izgubljen, zametnut ili ukraden.

Galaxy R je dostupan od Jeseni u Hrvatskoj.

Ujedno,Samsung Electronics najavljuje novu strategiju imenovanja pametnih telefona iz linije GALAXY. Stvaranje novog sustava imenovanja dodatno je potaknuto lansiranjem četiri nova GALAXY pametna telefona – GALAXY W, GALAXY M Pro, GALAXY Y te GALAXY Y Pro – koje pokreće snažan operativni sustav Android 2.3 Gingerbread.

“Kako Samsung nastavlja sa svojim inovacijama, cilj nam je korisnicima omogućiti iskustvo koje je potpuno prilagođeno njihovim potrebama. Uveli smo korake koji omogućuju korisnicima jednostavno identificiranje uređaja dizajniranih kako bi im pružili točno ono iskustvo koje traže,” izjavio je JK Shin, predsjednik i voditelj poslovne jedinice Mobile Communications tvrtke Samsung. Sukladno novoj strategiji imenovanja, novi označivači odnose se na specifične kategorije kojima pripadaju uređaji, primjerice premium uređaji ili uređaji početne razine. Sve kategorije uređaja koristit će se na višoj razini brendiranja GALAXY pametnih telefona.

Oznake: – “S” (Super Smart) – Uređaji na samom vrhu Samsungovog portfelja. Ova razina koristit će se samo za vrhunske uređaje poput Samsung Galaxy S, nagrađivani pametni telefon koji je prodan u 10 milijuna primjeraka diljem svijeta;- “R” (Royal / Refined) – Premium kategorija uređaja koji kombiniraju snagu, performanse i produktivnost osobama koje žele biti prepoznate po tehnologijama koje koriste;- “W” (Wonder) – Strateški modeli vrhunske kvalitete koji su savršeni za one koji traže ravnotežu između stila i performansi;- “M” (Magical) – Modeli vrhunskih performansi po pristupačnim cijenama;- “Y” (Young) – Uređaji početne razine ili strateški modeli za tržišta u razvoju ili uređaji za mlađe korisnike kojima je cijena presudni faktor. Indikatori razine dodatno opisuju ključne značajke uređaja:”Pro” – Ukazuje da uređaj ima i QWERTY tipkovnicu za brže pisanje e-maila i poboljšanu učinkovitost za poslovne ljude;”Plus” – Ukazuje da uređaj predstavlja nadograđenu verziju već postojećeg modela;”LTE” – Ukazuje da je uređaj dizajniran kako bi iskoristio standarde LTE (Long-Term Evolution) povezivosti, 4G standarde koji omogućuju povećano protočnost mobilne mreže i brzinu.

Samsung GALAXY W Opremljen vrhunskom tehnologijom uključujući 1.4GHz procesor, HSDPA 14.4 Mbps povezivost i ekran osjetljiv na dodir veličine 3,7 inča, GALAXY W rješenje je za one koji žele živjeti brzo i pametno. Snažne performanse dodatno su unaprijeđene sa Samsungovim Game, Social i Music Hubs, putem kojih korisnici na jednom mjestu mogu zadovoljiti svoje potrebe za igranjem, druženjem i slušanjem glazbe. Kies Air omogućuje dodatnu kontrolu, tako da – primjerice – korisnici koji su izgubili uređaj mogu biti mirni je ga na ovaj način mogu pronaći.

GALAXY M Pro GALAXY M Pro je idealno rješenje za mlade, društvene poslovne ljude. QWERTY tipkovnica omogućava brzo i točno pisanje u pokretu, doprinoseći tako produktivnosti prilikom pisanja zabilješki, dokumenata i poruka. Tipkovnica također olakšava i komunikaciju putem Social Huba omogućujući korisnicima da razgovaraju s kime žele, kako god žele koristeći samo svoju listu kontakata. Povijest komunikacije, instant poruka i obavijesti s društvenih mreža dostupni su u svakom trenutku. Optički track pad i zaslon osjetljiv na dodir osiguravaju sučelje koje je jednostavno za korištenje. Ova produktivnost i funkcionalnost smješteni su u kućištu debljine samo 9,97 mm. GALAXY M Pro dizajniran je za poslovne ljude, a nudi veliku produktivnost kroz mnoštvo poslovnih rješenja poput Exchange Active Sync, Sybase Afaria, CISCO Mobile i CISCO WebEx.

GALAXY Y Premda kompaktan, sadrži cijeli spektar značajki te omogućuje korisnicima da održavaju društvene kontakte i u pokretu. Stoga je GALAXY Y idealan uređaj za mlađe korisnike. Besprijekorno izvršavanje više zadataka u istom trenutku omogućuje snažan 832MHz procesor. GALAXY Y sadrži Samsungov Social Hub koji omogućuje povezanost s online društvom. Opremljen i Samsungovim TouchWiz korisničkim sučeljem, GALAXY Y donosi jednostavno i intuitivno iskustvo. Nadalje, opcija SWYPE olakšava brzo pisanje. GALAXY Y dostupan je u raznim bojama kako bi se uklopio u svačiji stil.

 samsung-galaxyyGALAXY Y Pro Opremljen QWERTY tipkovnicom te unaprijeđenim društvenim i profesionalnim značajkama, GALAXY Y Pro je optimiziran za mlade poslovne ljude koji žele upravljati svojim poslovnim i privatnim potrebama bez imalo muke. Putem Social Hub Premium koji podržava e-mail, integraciju društvenih mreža i instant poruke korisnici mogu biti neprestano povezani. Optimizirano, intuitivno sučelje zaslona osjetljivog na dodir omogućuje pristupačno i inteligentno iskustvo, a zahvaljujući ThinkFree mobilnom uredu, koji omogućuje pristupanje i uređivanje raznih Office dokumenata (Word, PPT, Excel and PDF). Korisnici mogu obavljati posao u pokretu. Produktivnost je dodatno unaprijeđena kombinacijom zaslona osjetljivog na dodir i QWERTY tipkovnicom, što omogućuje jednostavnu navigaciju s učinkovitim i profesionalnim unosima. WiFi Direct omogućuje brže razine prijenosa te se sadržaji tako brže dijele.

Više u poslovnicama Satela!