alergija

  • September 6, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije javljaju da je najnovijim mjerenjima zraka ustanovljeno da je pelud ambrozije i dalje je prisutna u zraku u visokim koncentracijama, koje u svih alergičnih osoba mogu izazvati simptome alergijske reakcije.

Broj osoba koje imaju alergijske reakcije na pelud ambrozije raste iz godine u godinu. Budući da to postaje sve veći zdravstveni i društveni problem, iz karlovačke gradske uprave još jednom upozoravaju građane na obvezu uklanjanja ambrozije s privatnih površina.

Nadzor i kontrolu nad suzbijanjem ambrozije, ovisno o vrsti obraslog zemljišta, imaju poljoprivredna inspekcija (047/415-267), poljoprivredni redar (047/628-166) i komunalno redarstvo (047/268-222), sve ovisno o tome u čijem se vlasništvu nalazi zemljište. Inače, najviše ambrozije ima na zapuštenom poljoprivrednom zemljištu, u neobrađenim vrtovima i uz cestu. Ukoliko niste sigurni u čijoj je nadležnosti zapušteno i neobrađeno zemljište koje ste zamijetili, iz gradske uprave poručuju da nazovete bilo koju od ovih službi te obećaju da pomoć neće izostati.

Propisane kazne za zapušteno poljoprivredno zemljište kreću se od 500 do 5.000 kn, a za poljoprivredno zemljište obraslo ambrozijom fizička osoba može biti kažnjena s novčanom kaznom od 6.000 do 10.000 kn, dok su za pravne osobe novčane kazne još i veće.