kuzman_zlatko

  • September 6, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Nakon što su u 2009. i 2010. godini svi ekonomski pokazatelji u Karlovačkoj županiji bilježili drastični pad, u prvih šest mjeseci ove godine gospodarska situacija ipak se polako popravlja. Barem tako kažu statistički podaci, koje je danas karlovačkim gospodarstvenicima i županu Ivanu Vučiću predstavio predsjednik Županijske gospodarske komore, Zlatko Kuzman.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kuzman_1.mp3}

Ipak, Kuzman je svjestan da sve ove optimistične statistike ne znače mnogo svima onima koji su bez posla ili sa svojim mršavim plaćama jedva preživljavaju do kraja mjeseca.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kuzman_2.mp3}

Komentirajući gospodarske pokazatelje na lokalnoj razini u odnosu na državni prosjek, Kuzman se osvrnuo na nedavno objavljenu analizu Financijske agencije, prema kojoj je Karlovačka županija ostvarila odlične rezultate. Naime, prema pokazatelju produktivnosti rada mjerenom neto dobiti po zaposlenom u 2010. godini, najbolje rezultate imaju upravo zaposleni u Karlovačkoj županiji, koji su ostvarili neto dobit od 20.382 kn po zaposlenom. Prosječnom Karlovčaninu to je možda teško za povjerovati, no Kuzman objašnjava kako se došlo do takvih rezultata.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kuzman_3.mp3}

No, bez obzira na odlične rezultate nekoliko velikih karlovačkih tvrtki, činjenica je da je prosječna plaća u Karlovačkoj županiji ipak još uvijek daleko od državnog prosjeka. Prosječna neto plaća u našoj županiji iznosila je lani 4.083 kune, što je za 12,5 posto manje nego na državnoj razini.

Još jedan veliki problem lokalnog gospodarstva su nenaplativa potraživanja. Na kraju prošle godine bilo je 596 insolventnih pravnih osoba, s ukupnim iznosom dospjelih nepodmirenih obveza od gotovo 500 milijuna kuna.Od toga se gotovo 95 posto odnosi na blokade računa dulje od 360 dana.