• September 8, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Kino Edison sinoć je bilo premalo da bi primilo ljubitelje filma. Naime, Karlovcu i Karlovčanima sinoć je, barem na jednu večer, vraćeno kino Edison. Upravo u nekadašnjoj kino-dvorani sinoć su svečano otvorene dvije filmske manifestacije u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Kinokluba Karlovac– 16. Filmska revija mladeži i 4. Four River Film Festival.

Karlovac je ovim povodom ugostio mlade filmaše iz cijelog svijeta. Autori filmova u međunarodnoj konkurenciji dolaze iz čak 22 zemlje, od Italije, Njemačke, Rumunjske i Mađarske, pa sve do Velike Britanije, Kine i Južne Koreje.

Program otvorenja vodila je glumica Zrinka Cvitešić uz pomoć maskota festivala – Charlie Chaplina, Kauboja, Sitha iz Ratova zvijezda i Profesora Baltazara, koji simboliziraju raznovrstan program koji nam slijedi u sljedeća tri dana.

Zrinka je pozvala na pokretanje dugogodišnjeg pitanja kina u Karlovcu.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/edison.mp3}

Otvaranje Revije i Festivala otvoreno je u nostalgičnoj atmosferi prikazivanjem dvaju filmova iz prošlog stoljeća. Posjetiteljima Edisona prikazan je dokumentarac o Karlovcu iz 1979. godine, kao i film “Petak” koji su 1960. godine snimila tadašnja videodružina karlovačke Gimnazije. Na početak srednjoškolskog filma u Karlovcu podsjetio je koordinator projekta snimanja filma “Petak” Josip Šimunčić.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/edison_1.mp3}

Za glazbeni dio programa bile su zadužene Singrlice, dobitnice Porina za najbolji etno album, dok je nakon otvorenja okupljene ispred Edisona zabavljao karlovački bend Chocolate Nipples.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/revija_festival/*{/rokbox}

Do 10. rujna kada završavaju obje manifestacije, bit će prikazana ukupno 84 filma u sklopu natjecateljskog programa, a svima njima zajedničko je to što će progovoriti o problemima današnjice s kojima su suočeni mladi u cijelom svijetu.

Uz natjecateljski dio, tu je i bogat popratni program.

I ove godine organiziran je Dubovac Open Air, odnosno kino pod vedrim nebom na Starom gradu Dubovcu, kao i “Filmski 5+” za najmlađe filmofile, koji će se održavati u Gradskom kazalištu “Zorin dom”.

U “Zorin domu” danas u 11 sati počinje projekcija “Malih letećih medvjedića”, a od 14.30, 16.30 te 18.30 slijede festivalske projekcije. Na Starom gradu Dubovcu u 21.30 počinje projekcija pobjedničkog filma Festivala igranog filma u Puli, filma “Kotlovina” Tomislava Radića. Nakon toga slijedi rock svirka, a večeras će publiku zabavljati lokalni sastav Deph.