KABA

Mildred Pierce 21 nominacija za Emmy

 

Eddie Murphy voditelj Oscara 2012.

Nakon prošlogodišnje voditeljske katastrofe kad je dodjelu najpoznatije filmske nagrade vodio James Franco, producenti Oscara odabrali su iskusnog zabavljača – Eddieja Murphyja!

Komičar Eddie Murphy prihvatio je ponudu da vodi 84. dodjelu Oscara koja će biti održana 26. veljače 2012. Murphy je izjavio da je vrlo počašćen i najavio da se veseli angažmanu.

Iako je Murphy iskusni stand-up komičar, ovo će mu biti prvi put da vodi Oscara. Eddie je 2006. bio nominiran za tu nagradu, i to za najbolju sporednu mušku ulogu u mjuziklu ‘Dreamgirls’.

A na idućoj dodjeli nagrada posebno će biti nagrađeni najpoznatija voditeljica na svijetu Oprah Winfrey, i glumci James Earl Jones i Dick Smith. Američka filmska akademija objavila je da će Oprah Winfrey dobiti Humanitarnu nagradu Jean Hersholt, a James Earl Jones i Dick Smith počasne Oscare za životno djelo. Iako je slavna Oprah najpoznatija po voditeljskom poslu u kojem promovira holivudske zvijezde, u svojoj karijeri zabilježila je i nekoliko glumačkih nastupa, a za nastup u ‘Boji purpura’ dobila je i nominaciju za Oscara za sporednu ulogu. Nagradu Jean Hersholt Oprah neće dobiti za glumački rad, već kao priznanje za brojne humanitarne djelatnosti, među kojima je i otvaranje škole za djevojčice u Južnoj Africi.

James Earl Jones je glumac koji je u svojoj karijeri ostvario preko 50 filmova, a poznat je po svom legendarnom dubokom glasu, te ga najviše pamte po ulozi Dartha Vadera Jones je 1971. nominiran za Oscara, i to za glavnu ulogu u drami ‘The Great White Hope’. Dick Smith je majstor šminke koji je 1984. dobio Oscara za ‘Amadeusa’, a nominiran je 1989. i za film ‘Dad’. Radio je na brojnim klasicima kao što su ‘Taksist’ i ‘Kum’.

Oprah, James Earl Jones i Dick Smith dobit će svoje kipiće na ceremoniji dodjele 3. Guvernerovih nagrada koje će se održati 12. studenog u Hollywoodu, nekoliko mjeseci prije dodjele ‘pravih’ Oscara.

 

Novo u kinima

Drvo života („The Tree Of Life”)

Film Terrencea Malicka osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film ovogodišnjeg festivala u Cannesu.

Reakcije na Malickov peti film na premijeri u Cannesu bile su dvojake. Dok su neki pljeskali, drugi su ga izviždali.

Priča se bavi teksaškom obitelji u 1950-ima. Najstariji sin Jack odrasta, gubi mladenačku nevinost i pokušava se pomiriti s ocem (Brad Pitt) s kojim ima složen odnos. U svojoj životnoj odiseji Jack traži odgovore na pitanja o smislu života i opravdanosti vjere…

 

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=DlYYreuK8vo}

 

Filmski noviteti

“Tajni život kućnih pomoćnica” (“The Help”)

Krajem godine u Hrvatsku bi trebao stići još jedan film sveprisutne mlade glumačke nade Emme Stone. Film “The Help” progovara o rasizmu šesdesetih godina prošlog stoljeća.

Priča se vrti oko mlade književnice koja odlučuje napisati knjigu u vrijeme velikih promjena u američkoj povijesti. Knjigu piše sa stajališta crne sluškinje koja radi u bjelačkoj obitelji.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=J_ajv_6pUnI}

 

Novo na TV-u

Prije filmskih nagrada Zlatnog globusa i Oscara, početkom jeseni nagrađuju se i najbolji televizijski uratci i glumci. 18. rujna u Hollywoodu će biti dodijeljene nagrade Emmy za televizijsku produkciju.

Najviše nominacija, ukupno 21, ima HBO-ova mini-serija Mildred Pierce, uključujući onu za najbolju mini-seriju ili tv film, te za najbolju glavnu glumicu u toj kategoriji. Slijede Mad Men sa 19, Boardwalk Empire (18), Modern Family (17), Saturday Night Live (16), Game of Thrones i 30 Rock (13), Glee (12) itd.

Dexter i Glee ponovo su nominirani, a priključio im se The Big Bang Theory u komediji, kojem su pridodani Jim Parsons i Johnny Galecki u kategoriji glavnih glumaca. Gotovo čitava postava Modern Familya pokupila je nominacije, uključujući čak četiri od šest nominacija u muškoj sporednoj kategoriji.

Pobjednici će biti objavljeni na ceremoniji dodjele nagrada 18. rujna, koju će voditi Foxova zvijezda, poznata profesorica tjelesnog iz Glee-ja Jane Lynch.

mildred