KABA

Porazna statistika: svakoga dana policija evidentira barem jednu ženu žrtvu nasilja

KARLOVAC – Hrvatska obilježava nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, u spomen na 22. rujan 1999. godine, kada je na zagrebačkom Općinskom sudu bivši policajac Mato Oraškić tijekom brakorazvodne parnice ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, svoju suprugu Gordanu Oraškić s kojom je vodio parnicu i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić, a ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Oraškić je za trostruko ubojstvo i pokušaj ubojstva osuđen na 40 godina zatvora, što je dotad bila najdugotrajnija izrečena kazna u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. Od toga dana se 22. rujan obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, s osnovnim ciljem da se o žrtvama glasno progovara, a društvo osvještava o postojanju nasilja nad ženama, te da ga isto počinje osuđivati i postane osjetljivo na potrebe žrtava nasilja.

Porazan je podatak da je u Hrvatskoj, naime, svakih 15 minuta, fizički zlostavljana po jedna žena. Situacija nije mnogo bolja ni u Karlovačkoj županiji. Statistike PU karlovačke kažu da policija svakoga dana evidentira barem jednu ženu žrtvu nasilja.

– U 2010. godini evidentirano 473 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u kojima je 387 žena oštećeno. U istoj godini evidentirana su 52 kaznena djela iz čl. 215A KZ-a (Nasilničko ponašanje u obitelji) u kojima su 43 žene oštećene.

U prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 197 prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u kojima je 165 žena oštećeno, a u istom razdoblju evidentirano je 25 kaznenih djela iz čl. 215A KZ-a (Nasilničko ponašanje u obitelji) u kojima je 21 žena oštećena – rekla nam je glasnogovornica PU karlovačke Tamara Grčić.